Trg oslobođenja: Podzemna garaža sa trgom, zelena površina ispred Doma armije

26.10.2020. 07:31 / Izvor: Akta.ba
Trg oslobođenja: Podzemna garaža sa trgom, zelena površina ispred Doma armije

Trg Alije Izetbegović postat će jedno od najreprezentativnijih mjesta u gradu i ponuditi građanima.

Trg Alije Izetbegović postat će jedno od najreprezentativnijih mjesta u gradu i ponuditi građanima, ali i gostima grada, podzemnu garažu, višenamjenski trg, zelene površine i brojne sadržaje.

Uža gradska jezgra postat će tako mjesto održavanja kulturno-zabavnih sadržaja, ali i prostor za odmor i relaksaciju. Istovremeno, kroz ovaj projekat nastavlja se rješavanje nedostatka parking prostora u najužoj jezgri.

Zadržat će se svi kulturno-historijski spomenici i biste

O uređenju trga i izgradnji garaže govorio je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić koji je i zvanično odobrio i uputio u dalju proceduru novi koncept urbanističkog projekta Trg oslobođenja-Alija Izetbegović. Načelnik Hadžibajrić je potvrdio da su s ciljem izgradnje ovog projekta već postignuti dogovori sa svim relevantnim institucijama: Ministarstvom prostornog uređenja i građenja KS, Zavodom za planiranje KS i Zavodom za zaštitu kulturno-historijskih spomenika.

"Planiramo izgradnju garaže sa dvije podzemne etaže i višenamjenskim trgom na kojem ćemo sagraditi centralno spomen-obilježje svim poginulim braniocima od 1992-1995. godine, a zadržat će se spomen-obilježje Prvoj policijskoj brigadi Stari Grad, kao i sve biste bosanskohercegovačkih književnika", izjavio je načelnik Hadžibajrić. Pojasnio je da će se prilikom izgradnje držati Elaborata zaštite kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, a koji predviđa sanaciju ovih spomenika i njihovo pozicioniranje. Isto se odnosi i na spomen-obilježje „Multikulturalni čovjek“ koje se sada nalazi u centralnom dijelu trga, a bit će sanirano i pozicionirano u skladu s ostalim sadržajima.

Ukupna bruto građevinska površina garaže sa trgom iznosit će više od 9.200m2.

"Radili smo ovaj projekat svjesni značaja trga za cijeli grad, ali i težine imena koje nosi po rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću. Zato nastojimo da ovaj projekat bude na zadovoljstvo svih građana i služi nam na čast i stoljećima poslije. Zadržat ćemo sve elemente koje je moguće zadržati, a među njima i kultno mjesto okupljanja šahista. Pored toga, novi sadržaji dat će prostoru potpuno novu dimenziju i povećati vrijednost okolnih građevina", kazao je Hadžibajrić.

Projekat predviđa ulaz u podzemnu garažu iz ulice Zelenih beretki – iznad autobuskog terminala, a izlaz iz garaže bit će ispod autobuskog terminala koji se neće izmještati sa sadašnje lokacije. Dio postojeće vegetacije bit će sačuvan i uklopljen u novo rješenje, a Trg će biti obogaćen i novim zelenilom. No, kako je kazao načelnik Hadžibajrić projekat predviđa i nove zelene površine.

"Parking prostor ispred Doma armije odlučili smo pretvoriti u zelenu površinu i tako osigurati građanima prostor za odmor i uživanje. Na ovom dijelu će biti sagrađena fontana i postavljen urbani mobilijar", izjavio je Hadžibajrić.

Sarajevo Film Festival je projekat i brend neraskidivo vezan za općinu Stari Grad i najveći dio sadržaja odvija se upravo ovdje. Iz tog razloga će upravo na ovoj centralnoj gradskoj tački SFF na neki način dobiti i svoj kutak jer će zelene površine ispred Doma armije biti napravljene u obliku Srca Sarajeva.

Izgradnja bi trebala početi sljedeće godine

Planirano je da Urbanistički projekat razmatra Općinsko vijeće Stari Grad u decembru ove godine. Izgradnja bi trebala početi 2021.godine.

Općina Stari Grad izgradila je prvu javnu podzemnu garažu sa višenamjenskim trgom u ulici Avdage Šahinagića koja je zvanično počela sa radom 01. marta ove godine, a vrijednost investicije iznosila je oko sedam miliona maraka. Izgradnjom još jedne podzemne garaže i višenamjenskog trga u najužoj gradskoj jezgri Općina Stari Grad pozicionira se kao lokalna zajednica sa najvišim investicijama i kapitalnim projektima koji se realizuju i pored ekonomske krize koju je globalno uzrokovala pandemija korona virusa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije