Počela izgradnja vodovodnog sistema Lokanj-Pilica u vrijednosti 2,2 miliona KM

04.11.2020. 07:51 / Izvor: Akta.ba
Počela izgradnja vodovodnog sistema Lokanj-Pilica u vrijednosti 2,2 miliona KM

U Zvorniku je jučer ozvaničen početak izgradnje vodovodnog sistema za zvornička naselja Lokanj-Pilica u vrijednosti 2,2 miliona KM.

U Zvorniku je jučer ozvaničen početak izgradnje vodovodnog sistema za zvornička naselja Lokanj-Pilica u vrijednosti 2,2 miliona KM.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, koji je ozvaničio početak radova, rekao je novinarima da je ovo posljednja faza projekta "Vodovod sjever", kojim su obuhvaćena sva naselja sjeverno od grada. 

"Ovaj projekat smo počeli prije sedam godina i većina mjesnih zajednica je već dobila pitku vodu", naveo je Stevanović i napomenuo da će završetkom vodovodnog sistema Lokanj-Pilica i ova dva naselja dobiti vodu iz gradskog vodovoda u neograničenim količinama, čija će ispravnost biti dnevno kontrolisana.

On je naglasio da Lokanj realno zaslužuje više jer je za vrijeme bivše države, a i sve godine nakon rata, nekako bio zapostavljen i najmanje dobio.

"Gledaćemo da više ne bude tako, a izgradnja vodovodnog sistema je jedan od tih koraka za bolji život stanovnika Lokanja", rekao je Stevanović.

Predstavnik zvorničke firme "Keso promet" Dragiša Krstić rekao je da je počela izgradnja ovog vodovodnog sistema u ukupnoj dužini 17.000 metara i naveo da je prva faza polaganje glavnog distributivnog cjevovoda prema rezervoaru u Gornjem Lokanju, a, osim toga, biće urađen rezervoar, pet pumpnih stanica i rasteretna komora.

Krstić je istakao da će ovim projektom biti snabdjeveno pitkom vodom oko 300 domaćinstava.

Mještanin Lokanja Neđo Jović kaže da je ovo selo bilo totalno ugroženo, te da su mještani vodu dovozili traktorima, zapregom, ko je šta imao.

"Selo je veliko, ima stanovnika, ljudi drže stoku, bave se poljoprivredom, a voda je bila najpotrebnija", rekao je Jović i naglasio da bi više volio da dobije vodu u dvorište nego stan u Beogradu.

Vodovodni sistem Pilica-Lokanj finansira se donacijom EU sa 1,2 miliona KM, kreditnim sredstvima Evropske investicione banke od 500.000 KM, dok će ostatak od oko 500.000 KM biti obezbijeđen iz budžeta grada Zvornika.

Rok za završetak radova je 12 mjeseci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije