Kreće energetska obnova objekta Policijske akademije iz 1964. godine

06.11.2020. 11:30 / Izvor: Akta.ba
Kreće energetska obnova objekta Policijske akademije iz 1964. godine

Predviđena vrijednost investicije za navedene radove iznosi oko 850.000 KM, a očekivani index uštede je 2,6 kWh/KM.

Analiza detaljnog energetskog pregleda potvrdila je da nastavni objekat Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova odgovara kriterijima Svjetske banke za implementaciju mjera energetske efikasnosti.

Policijska akademija prije toga je sačinila detaljni energetski pregled, te aplicirala za sredstva IBRD zajma u okviru "Dodatnog finansiranje za Projekt energetske efikasnosti za Bosnu i Hercegovinu (AF BEEP)"“

Nastavni objekat Policijske akademije sagrađen je 1964. godine i od tada nije bilo značajnih zahvata na njegovoj rekonstrukciji, a uslijed ratnih dejstava pretrpio je znatna oštećenja. Nastavni objekat se pored nastave za buduće policijske službenike (FUP, MUP-ovi kantona, Sudska policija FBIH i Zatvorska policija), te pripadnike agencija za zaštitu ljudi i imovine, koristi i za stručno osposobljavanje i usavršavanje aktivnih policijskih službenika i pripadnika drugih policijskih agencija i u funkciji je tokom cijele godine.

Na osnovu analize potreba za obukom policijskih službenika i pripadnika agencija za zaštitu lica i imovine u narednih pet do deset godina planirana je edukacija za oko 5.000 policijskih službenika i oko 20.000 pripadnika agencija za zaštitu lica i imovine. 

Shodno analizi, na objektu Policijske akademije su predviđene mjere energetske efikasnosti: termoizolacija vanjskih zidova, rekonstrukcija i termoizolacija krova, zamjena vanjske stolarije, termoizolacija ploče podgleda, ugradnja termostatskih i regulacionih ventila, ugradnja kalorimetara, zamjena instalacija toplovoda, kao i zamjena sijalica.

Pored optimalnih uslova za rad i razvoj policijskih struktura, te uštede energije, cilj projekta je i unapređenje komfora, smanjenje emisije CO2, te povećanje svijesti o energijskoj efikasnosti.

Predviđena vrijednost investicije za navedene radove iznosi oko 850.000 KM, a očekivani index uštede je 2,6 kWh/KM.

Energetska obnova nastavnog objekta predstavlja efikasnu mjeru za smanjenje potrošnje energije, uz istovremeno osavremenjivanje uslova rada i razvoja polaznika obuka te postizanje boljeg ekonomskog učinka. Istraživanja pokazuju da ulaganje jednog eura u energetsku učinkovitost kroz kratko vrijeme donosi povrat od četiri do pet eura. Na taj način se, vrlo efikasno, omogućava povrat uložene investicije. U slučaju konkretnog objekta, očekivani period povrata je 3,73 godine.

Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova su u saopćenju za javnost izrazili zahvalnost Federalnom ministarstvu prostornog uređenja na podršci i pomoći u realizaciji tog projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije