Srbija zvanično ušla u projekat izgradnje tri hidrocentrale HES Gornja Drina

13.11.2020. 15:48 / Izvor: Agencije
Srbija zvanično ušla u projekat izgradnje tri hidrocentrale HES Gornja Drina

Realizacijom ovog projekta predviđena je izgradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine - Buk Bijela, Foča i Paunci.

Premijeri Republike Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić potpisali su danas u Banjaluci zajedničku izjavu o realizaciji Projekta HES "Gornja Drina".

Potpisivanju su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, te ministri u Vladi Srpske i ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević. 

Kako je najavljeno, svi uslovi su ispunjeni a u narednih nekoliko dana, Elektroprivreda Srbije uplatiće osnivački ulog od 39 miliona KM u ranije formiranu kompaniju, čime postaje njen većinski vlasnik. 

Projektom HES "Gornja Drina" predviđena je gradnja četiri hidrocentrale Foča, Sutjeska, Buk Bijela i Paunci. Cijela priča seže još iz 1974. kada je planirana gradnja HE Buk Bijela i kada se nije mogao postići politički dogovor između bivših jugoslovenskih republika.

Projekat je aktiviran 2012. kada je urađena Studija o uticaju na životnu sredinu, nakon čega je izdata ekološka dozvola, koja je istekla 2018.

Premijer RS Radovan Višković jučer je naglasio da je riječ o kapitalnom projektu za Republiku Srpsku.

Govoreći o tome da Srbija na ovaj način ulazi u vlasništvo Elektroprivrede RSVišković kaže da nema priče o privatizaciji Elektroprivrede RS.  

"Srbija će imati udio 51 odsto, a Republika Srpska 49 odsto, kako bi kao strani investitor išli sa ubrzanim procedurama, a u samoj gradnji taj odnos će biti vraćen na 50:50", istakao je on.

Prilikom današnjih posjeta Željka Cvijanović je istaknula da RS ima oslonac i podršku Srbije.

"Hoćemo da budemo vezani komunikacijski na svaki mogući način sa Srbijom", poručila je ona. 

S druge strane, premijerka Brnabić je prisutnima poručila da su Srbija i RS zajedno jače i da će tako biti i u budućnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije