Uskoro rješavanje pitanja spoja Prve transverzale sa gradskim autoputem

Investicije / PROJEKTI

Uskoro rješavanje pitanja spoja Prve transverzale sa gradskim autoputem

Na inicijativu Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, na sutrašnjoj sjednici Vlade KS, razmatrat će se Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za izradu dopune Elaborata.

18.11.2020. 14:37 / Izvor: Akta.ba

Na redovnom koordinacijskom sastanku predstavnika nadležnih institucija Kantona, Grada i općina, kojim je predsjedavao premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, istaknuto je da je u roku od sedam dana, što je najavljeno na prethodnom sastanku, imovina koja je bila uknjižena na Općinu Centar prenesena u vlasništvo Kantona Sarajevo.

Time su otkočeni procesi za izdavanje građevinskih dozvola za dionicu I transverzale od Tešanjske do ulice Braće Begić, te izbjegnuti svi eventualni upravni postupci i sporovi koji bi usporili već započete procese na ovoj dionici.

Rješenje o iseljenju porodice koja trenutno živi u objektu „baraka“ je pravosnažno, te bi oni do petka trebali napustiti taj objekt, poslije čega će se započeti sa njegovim uklanjanjem.

Na inicijativu Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, na sutrašnjoj sjednici Vlade KS, razmatrat će se Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za izradu dopune Elaborata eksproprijacije Prve transverzale na lokaciji nadvožnjak „Grand“.

"Ovaj materijal su pripremili Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve KS, dok bi preostale aktivnosti na njegovoj finalizaciji završio Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo“, istakao je ministar saobraćaja Adi Kalem.

Po riječima direktora Zavoda Mirze Hulusića, pomenutu dopunu elaborat će pripremiti u narednih 15 dana.

"Podsjećam, trenutno Eleborat predviđa otkup cijele parcele iznad zemljišta Željeznica FBiH, s čime oni nisu bili saglasni. Sad je Direkcija za puteve našla rješenje s kojim se ovo preduzeće složilo, a što neće dovesti u pitanje željezničku infrastrukturu. Dopunom Elaborata će se anulirati potencijalni spor sa Željeznicama F BiH“, obrazložio je Hulusić.

Ministar Kalem je informisao učesnike sastanka da se na javni pretkvalifikacijski poziv prijavilo deset izvođača radova za izgradnju tunela „Kobilja Glava“.

"Evaluacije su u toku, nakon čega će biti raspisan tender za njegovu izgradnju“, potcrtao je ministar Kalem.

Rok za izvođenje ovih aktivnosti je dva mjeseca. Planirano je da bi se s ovim radovima započelo početkom naredne godine, a što je u skladu sa dosadašnjom najavljenom dinamikom.

Na kraju sastanka, najavljeno kako će se uskoro održati sastanak sa Javnim preduzećem „Ceste Federacije Bosne i Hercegovine“, s ciljem rješavanja pitanja spoja Prve transverzale sa gradskim autoputem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije