Golić: Prioritet plan parcelacije za Južni tok

25.03.2013. 08:27 / Izvor: Glas Srpske
Golić: Prioritet plan parcelacije za Južni tok

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kao prioritet treba da radi plan parcelacije za izgradnju kraka gasovoda "Južni tok" kroz Republiku Srpsku.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kao prioritet treba da radi plan parcelacije za izgradnju kraka gasovoda "Južni tok" kroz Republiku Srpsku.

Rekla je to "Glasu Srpske" ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

„Kada je riječ o izgradnji gasovoda "Južni tok" kroz Republiku Srpsku, očekuje se veliki broj aktivnosti. To je veliki, strateški projekat koji je potreban Republici Srpskoj, a parcelacija će početi nakon što se sve pravne prepreke završe sklapanjem ugovora sa ruskim partnerom. Proces eksproprijacije, za onaj dio koji nije završen, trebalo bi da bude okončan“, rekla je Golićeva.

Dodala je da je Ministarstvo učestvovalo u izradi zakona koji će se odnositi samo na eksproprijaciju za potrebe "Južnog toka".

Golićeva je naglasila da je od kada su definisani novi pravci djelovanja nove Vlade RS, prvi prioritet Ministarstva da se, poslije završenih stručnih i javnih rasprava, Prijedlog zakona o uređenju prostora i građenju, nađe pred poslanicima Narodne skupštine RS.

„Računam da će to biti na idućoj sjednici. Prioritet u radu Ministarstva je i izdavanje odobrenja za građenje za dionicu autoputa od Prnjavora do Doboja, a već smo izdali dozvolu za izgradnju Termoelektrane "Stanari" i pristupne puteve na lokalitetu same termoelektrane“, kazala je Golićeva.

Prema njenim riječima, u toku je pregled tehničke dokumentacije kada je u pitanju izgradnja hidroelektrane "Ulog" na području opštine Kalinovik.

„Računamo da ćemo sve završiti u drugoj polovini aprila, poslije pregleda i dok se dostavi dokumentacija, u slučaju da nešto nedostaje. Izgradnja hidroenergetskog potencijala "Ulog" trebala bi početi ovog proljeća. Sada radimo i dokumentaciju za izgradnju hidroelektrane "Ilomska", te niza hidroelektrana na području opštine Foča“, istakla je Golićeva.

Napomenula je da je sve i jedan direktor koji organizaciono pripada Ministarstvu već svoj mandat stavio na raspolaganje Vladi.

„Slijedi analiza rada direktora, mi već imamo analize svih naših resora. Republička direkcija za obnovu i izgradnju dobila je pozitivan revizorski izvještaj, a radom menadžmenta Instituta za ispitivanje materijala i konstrukcija sam prezadovoljna, u odnosu na raniji koji je ovu instituciju skoro doveo pred stečaj“, naglasila je Golićeva.

Prema njenom mišljenju, ova ustanova se sada razvija u jednu kredibilnu instituciju koja će moći da izdaje ateste za sve vrste građevinskog materijala, i onih koji se uvoze i onih koji se izvoze iz RS.

„Poboljšanje stanja potrebno je u nacionalnim parkovima. Trenutno radimo jednu strategiju o tome kako uz prihode koje ostvaruju, nacionalni parkovi mogu da postanu samoodrživi, a da se samo jedan dio sredstava daje iz budžeta, kao i u ostalim zemljama“, istakla je Golićeva.

 

HE "Dabar"

Golićeva je naglasila da Ministarstvo završava studiju kada je u pitanju lokalitet za izgradnju hidroelektrane "Dabar". „U ovom slučaju,  Pravobranilaštvo RS i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove trebali bi da završe svoj dio posla kada je u pitanju preostala eksproprijacija, odnosno izmještanje nekih naseljenih mjesta. Nakon toga, izdaje se odobrenje za gradnju“, dodala je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije