Park mira na Darivi dobit će nove zabavne i infrastrukturne sadržaje

23.11.2020. 12:29 / Izvor: Oslobođenje
Park mira na Darivi dobit će nove zabavne i infrastrukturne sadržaje

Općina Stari Grad radi na unapređenju turističko-rekreativne ponude na prostoru Darive.

Općina Stari Grad radi na unapređenju turističko-rekreativne ponude na prostoru Darive kako bi ovo popularno starogradsko izletište bilo obogaćeno dodatnim zabavnim i infrastrukturnim sadržajima.

Nakon izgradnje Parka mira, jednog od najmodernijih dječijih igrališta u KS-u, pokrenute su aktivnosti na izgradnji objekta u njegovoj neposrednoj blizini.

Idejno rješenje

Kako su potvrdili iz općinske Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, zaduženoj za ove projekte, idejno rješenje je već spremno, kao i projektno-tehnička dokumentacija, a projekat je trenutno u fazi izdavanja neophodnih saglasnosti i dozvola kako bi izgradnja počela na proljeće 2021.

Novi objekat biće u blizini igrališta, potpuno uklopljen u ambijentalnu cjelinu i gradit će se na 100 kvadratnih metara. Objekat će se sastojati od ženskog i muškog toaleta, toaleta za invalidne osobe, prostorije za presvlačenje beba, manje trgovine, te ostave i pomoćne prostorije. Trgovina će biti manjih gabarita predviđena za prodaju sokova, vode, sladoleda itd.

Nastavit će se i uvođenje LED rasvjete na potezu od Darive do Kozije ćuprije, za šta je u toku priprema tenderske dokumentacije za izbor izvođača radova.

Početkom godine, na 1.200 kvadratnih metara sagrađeno je moderno dječije igralište nazvano Park mira koje se sastoji iz tri dijela: dio za sportske aktivnosti, za dječiju igru i za odmor i rekreaciju, a opremljeno je i spravama za djecu sa posebnim potrebama.

Parking i bašta

Park mira je zajednički projekat Općine Stari Grad Sarajevo, Ambasade Švedske u BiH i UNDP-a u BiH, a koštao je 185.000 KM.

"U neposrednoj blizini Darive planirana je izgradnja fudbalskog igrališta sa pratećim sadržajima za koje je već završeno idejno rješenje i predviđa fudbalski teren, teren za zagrijavanje, zatvoreni teren za treninge, tribine, prateće sadržaje, parking, restoran-baštu i drugo. Fudbalski stadion na Darivi također će doprinijeti oživljavanju ovog dijela grada, ali i osiguravanju kvalitetne infrastrukture i uslova za bavljenje sportom", kazali su iz Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije