Naredne godine mnoge nove atrakcije na Manjači

26.11.2020. 13:05 / Izvor: Nezavisne novine
Naredne godine mnoge nove atrakcije na Manjači

Cilj je da iduće godine ovaj prelijepi krajolik i jezero Šljivo postanu ne samo destinacija Banjalučana.

Imamo ambiciozne planove za Turističko-rekreativni centar "Manjača", a cilj je da iduće godine ovaj prelijepi krajolik i jezero Šljivo postanu ne samo destinacija Banjalučana, nego i regije, rekao je za "Nezavisne" Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Prema njegovim riječima, plan je da se ovaj kraj potpuno oživi, nakon što je ove godine uspješno očišćeno jezero Šljivno i pušteno u funkciju.

"Uprkos pandemiji, ova sezona je uspješno završena. Mnogi građani su prepoznali ovaj dio grada kao sjajno mjesto za odmor i kupanje, posebno vikendom, a naš cilj je da iduće godine upotpunimo sadržaj i omogućimo nove atrakcije oko jezera na Manjači", naveo je Ilić.

Dodao je da će razgovarati sa predstavnicima Gradske uprave i javnih institucija poput Banskog dvora i Centra za preškolsko vaspitanje i obrazovanje kako bi se pokrenula nova dešavanja na Manjači.

"Želja nam je da na tom prostoru proradi i zaživi likovna i vajarska kolonija, kao i da se održavaju manji koncerti. Takođe, ukoliko dozvoli epidemiološka situacija, da se na ovom podneblju održavaju škole u prirodi", kaže Ilić.

Što se tiče investicija oko samog jezera Šljivno, kako je Ilić naglasio, planirana je gradnja još nekoliko ladara, kako bi ljudi imali mjesto da se odmore, kao i kafića, restorana, sportskih terena i još mnogo toga.

"Ciljevi su da se izgradi i kanalizaciona mreža, kao i sanitarni čvorovi i toaleti. Već imamo zainteresovane investitore za izgradnju smještajnih kapaciteta oko jezera, kao i bungalova. Želimo da imamo sve kategorije stanovništva zainteresovane za Manjaču, od mladih do starih, a očekujemo da će sportska i druga udruženja početi da organizuju manifestacije jer su moguće na ovom prostoru", objasnio je Ilić.

Istakao je da očekuju i podršku grada, Vlade RS i resornih ministarstava, kao i nekih drugih organizacija kako bi taj prostor potpuno uredili da zablista.

"Započeli smo i izgradnju jedne tržnice organskih proizvoda na samom ulazu na jezero koja će omogućiti da svi koji dođu mogu nešto kupiti na Manjači, a ne u Banjaluci. Tu će i naši poljoprivrednici sa ovog podneblja moći prodavati svoje proizvode kao što su meso, mlijeko, sirevi, voće, povrće i sve ostalo. Takođe, ovaj dio grada će biti još uređeniji i čistiji, a ispitivanje vode ovog ljeta je vršeno svakodnevno kako bi posjetioci mogli bez ikakvih problema da se kupaju", zaključio je Ilić.

Turističko-rekreativni kompleks "Manjača" otvoren je u junu ove godine, a na ovom projektu rade Centar za razvoj poljoprivrede i sela, Gradska razvojna agencija CIDEA i Turistička organizacija grada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije