Prva transverzala prioritet Vlade KS

30.01.2021. 08:12 / Izvor: Akta.ba
Prva transverzala prioritet Vlade KS

Najbitnija saobraćajnica koja se trenutno gradi u Federaciji Bosne i Hercegovine, uz autoput.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar saobraćaja Adnan Šteta i načelnik Općine Centar Srđan Mandić posjetili su danas Zavod za planiranje KS, gdje su održali sastanak sa direktorom Hamdijom Efendićem, koji ih je upoznao o aktivnostima koje je taj zavod do sada proveo a tiču se planova za izgradnju Prve transverzale.

Direktor Efendić prezentirao je Izmjenu i dopunu regulacionog plana Gradski park „Betanija“, kao i Regulacioni plan „Sarajevo-gas - Bosnalijek“.

Obrazložio je svrhu i namjenu tih planova, te istakao kako ništa neće biti rađeno bez saglasnosti Vlade KS.

Na sastanku je dalje istaknuto kako je neophodno ubrzati rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na dionici Prve transverzale, a za koja su nadležni Općina Centar i Zavod za izgradnju KS.

Načelnik Mandić je poručio da će općina sve poslove iz njene nadležnosti hitno rješavati.

Učesnici današnjeg sastanka su se složili da je Prva transverzala bila i ostala strateški projekt Kantona, te da je to najbitnija saobraćajnica koja se trenutno gradi u Federaciji Bosne i Hercegovine, uz autoput.

Ministar Šteta je najavio da će resorno ministarstvo učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti, te da će uz podršku Zavoda za izgradnju i Općine Centar, nastojati da budu ubrzane sve aktivnosti vezane za izvođenje radova na Prvoj transverzali.

Na sastanku je dogovoreno da se zajedničkim naporima poduzmu sve neophodne aktivnosti na realizaciji tog važnog projekata, te da se uključe i ostale institucije kako bi se izgradnja ovog bitnog saobraćajnog projekta u Kantonu Sarajevo što prije privela kraju, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije