Uskoro izgradnja turističkog kompleksa na obroncima Majevice

05.02.2021. 07:46 / Izvor: BHRT
Uskoro izgradnja turističkog kompleksa na obroncima Majevice

Uprkos pandemiji koronavirusa, brojne lokalne zajednice u BiH planiraju da u ovoj godini ponovo krenu u realizaciju projekata iz oblasti turizma.

Uprkos pandemiji koronavirusa, brojne lokalne zajednice u BiH planiraju da u ovoj godini ponovo krenu u realizaciju projekata iz oblasti turizma. U podmajevičkoj opštini Ugljevik, na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta osnovana je turistička organizacija, a jedan od glavnih zadataka biće realizacija kapitalnog turističkog projekta – izgradnja turističkog kompleksa na obroncima planine Majevice.

Na obroncima planine Majevice, tokom ove godine trebalo bi da počne izgradnja velikog turističkog kompleksa posvećenog Filipu Višnjiću, guslaru koji potiče sa ovih prostora, iz sela Trnova koje se nalazi na obroncima planine Majevice. Za te potrebe formirana je i turistička organizacija Opštine Ugljevik, na čijoj teritoriji se i nalazi ovo mjesto. Izgradnja bi trebala da počne uskoro.

Milojko Todorović, Planinarski dom PED „Majevica“ - "Opština Ugljevik planira u narednom periodu da na lokalitetu u blizini Novakove pećine, napravi odnosno formira etno selo koje bi bilo posvećeno Filipu Višnjiću, gdje bi bile replike kuća i objekata iz tog perioda. Taj dio bi se povezao u taj kompleks i sa Novakovom pećinom gdje bi se napravila staza. To bi stvarno bilo nešto što bi moglo dovesti dosta ljudi, ne samo planinara, da dođu da vide“.

Zoran Trbić, Planinarski dom PED „Majevica“ - "Ima predivnih ljepota, od vodopada, do stijena, interesantnih biljaka, drveća, ljekovitog bilja i imamo neka naselja u dolini rijeka Domane i Tavne“.

Pored najavljene izgradnje turističkog kompleksa, u ovom dijelu podmajevičkog kraja veoma je aktivno i PED „Majevica“. Na ovom dijelu postoje tri planinarske staze koje posjeti više stotina planinara iz zemlje i okruženja. Plan je da se to u ovoj godini i nastavi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije