Utvrđen sporazum o daljim koracima izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd

11.03.2021. 13:25 / Izvor: Akta.ba
Utvrđen sporazum o daljim koracima izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta BiH utvrdio je Prijedlog sporazuma između Savjeta ministara BiH.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta BiH, na današnjoj vanrednoj sjednici utvrdio Prijedlog sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima, sa Osnovama za zaključivanje navedenog sporazuma.

"Cilj Sporazuma je konkretizacija daljnjih aktivnosti u saradnji dvije zemlje na realizaciji infrastrukturnih projekata u BiH, posebno izgradnje autoputa/brze saobraćajnice Sarajevo – Beograd – Sarajevo", saopćili su iz Službe za informisanje Vijeća ministara .

Saradnja uključuje pružanje povoljnih uslova za finansiranje i provođenje projekta, izvođenje radova i pružanje tehničke pomoći stručnjaka specijalizovanih za obuku osoblja.

Poseban fokus se stavlja na iznalaženje mogućnosti finansiranja, putem turskih banaka ili međunarodnih kreditnih institucija, prioritetnog projekta izgradnje i rekonstrukcije dionice autoputa Sarajevo – Žepče – Tuzla – Bijeljina – Kuzmin i dionice brze saobraćajnice Sarajevo – Pale – Rogatica – Višegrad – Vardište, sa konekcijom za Goražde na dionici Pale – Prača – Hrenovica.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH će Prijedlog sporazuma dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika Sporazuma odredi ministar komunikacija i transporta BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije