Što prije krenuti u rekonstrukciju regionalnog puta prema Čelebićima

19.05.2021. 07:55 / Izvor: SRNA
Što prije krenuti u rekonstrukciju regionalnog puta prema Čelebićima

Na sastanku predstavnika sva tri nivoa vlasti - lokalne uprave, ministarstava Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara, u Foči je jučer dogovoreno da je potrebno što prije krenuti u rekonstrukciju.

Na sastanku predstavnika sva tri nivoa vlasti - lokalne uprave, ministarstava Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara, u Foči je jučer dogovoreno da je potrebno što prije krenuti u rekonstrukciju regionalnog puta prema Čelebićima, koji dalje vodi ka Pljevljima u Crnoj Gori, a razgovaralo se i o potrebi ubrzanja najavljene modernizacije magistrala prema Šćepan Polju i Tjentištu.

Sastanku, koji je inicirao načelnik Foče Milan Vukadinović, prisustvovala su ministri u Vladi Republike Srpske - saobraćaja, turizma i privrede Nedeljko Ćorić, Suzana Gašić i Vjekoslav Petričević, predstavnici Ministartva komunikacija i transporta u Savjetu ministara, narodni poslanik Spomenko Stojanović, te predstavnici "Puteva Republike Srpske", Pravobranilaštva i Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne odnose.

Vukadinović je nakon sastanka rekao da opština zahtijeva da se poprave svi magistralni i regionalni putevi na području ove opštine koji su u izuzetno lošem stanju, te da od Ministarstva saobraćaja i veza očekuju konkretne korake.

Prema njegovim riječima, ministar saobraćaja i veza već je zadužio "Puteve Srpske" da naprave kalkulacije troškova više varijanti rekonstrukcije regionalnog puta prema Čelebićima da bi se vidjelo koliko se može očekivati ove godine. 

"Opština će pomoći, takođe i Šumsko gazdinstvo `Maglić`, a i novi rudnik na Čelebićima je izrazio želju da participira u rekonstrukciji tog puta", rekao je Vukadinović.

Ćorić je naveo da je regionalni pravac prema Čelebićima izuzetno važan ne samo za lokalno stanovništvo, već i za privredni razvoj, jer se na tom području uskoro otvara rudnik olova i cinka.

"Zalaganjem načelnika Foče Milana Vukadinovića i njegovih saradnika, mislim da ćemo promijeniti prioritete i pokušaćemo da definišemo prvo koji je okvir novca koji je neophodan za sanaciju tog regionalnog puta. Vidjećemo šta je trajno, šta neko kratkoročno rješenje, izaći ćemo sa konkretnim rješenjima i krenućemo da radimo", rekao je Ćorić.

On je naveo da je Ministarstvo transporta i komunikacija u Savjetu ministara obezbijedilo sredstva za izgradnju mosta na rijeci Tari na magistralnom putu Foča - Šćepan Polje, a da će se na zajedničkoj konferenciji ministara definisati finansijska dinamika izgradnje tog puta koji je jedan od prioriteta, ne samo za BiH, već za cijeli region.

Taj putni pravac trenutno je jedva prohodan za putnička vozila, dok je zabranjeno saobraćanje teretnih vozila.

Ćorić je rekao da će se do izgradnje novog puta, ta dionica održavati koliko je moguće.

"Mi bismo najsretniji bili da možemo to privesti namjeni i staviti u najbolju moguću funkcionalnost, ali sada da ulažemo desetine miliona KM, a uporedo s tim radimo eksproprijaciju i pripremamo izgradnju nove dionice, mislim da je besmisleno. Stavićemo je u tehničku fazu opremljenosti da saobraćaj može da se odvija u skladu sa režimom koji je ministarstvo već propisalo i nije realno da ćemo tu dopustiti teretni saopbraćaj, zbog objektivnih razloga na toj dionici, a mislimo i da to nije neophodno. Taj teretni saobraćaj nas je i doveo do stanja koje imamo na tom putu", rekao je Ćorić.

Ćorić je naveo da bi gradnja novog puta prema Tjentištu, koji će se naslanjati na put prema Šćepan Polju, a za šta je već obezbijeđen dio sredstava od Vlade Srbije,
mogla krenuti 2022. godine, što je bilo uslovljeno početkom gradnje Hidroelektrane "Buk Bijela".

Nakon sastanka, ministri su sa rukovodstvom opštine obišli putne dionice prema Čelebićima i Šćepan Polju.

Magistralni i regionalni putevi na području opštine Foča, čije održavanje je u nadležnosti republičkih organa, decenijama su u izuzetno lošem stanju.

Protekle zime stanje se dodatno pogoršalo posebno na magistralnom pravcu Foča - Šćepan Polje, prema Nikšiću, gdje su klizišta na nekoliko mjesta odnijela kolovoz prema Drini, kao i na regionalnom putu Foča-Čelebići prema Pljevljima u Crnoj Gori.

U martu ove godine, mještani Čelebića, Zavaita i Meštrevca održali su protest zbog izuzetno lošeg stanja ove putne komunikacije od koje zavisi njihov opstanak. 

Oni su tada istakli da je dugogodišnjom nebrigom nadležnih republičkih organa ovaj regionalni pravac dužine oko 50 kilometara, od čega je većim dijelom makadam, doveden u gotovo neprohodno stanje i pored činjenice da se sa tog područja izvlači ogromno šumsko blago.

Inicijativu za rekonstrukciju puta, tačnije za njegovo asfaltiranje, uputiti su na više adresa, kako nadležnim republičkim organima, tako i opštini Foča.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije