Radovi u Ferhadiji: Prvi put u BiH urađena linijska odvodnja

23.04.2013. 08:30 / Izvor: eKapija.ba

Nekada tačkasta odvodnja sa klasičnim slivnicima uklonjenja, a nova linijska razlog je za strpljenje dok ovih dana šetate Ferhadijom.

U sarajevskoj Ferhadiji i ove godine radovi. Zanimalo nas je zašto se ponovo podižu betonske ploče. U kontaktu sa nadležnim i na licu mjesta uvjerili smo se da ovaj put ima razloga za strpljenje na dijelovima gdje se ugodna šetnja privremeno prekida.

Da li ste se nekad zapitali sta se nalazi ispod popločani ulica, koliko kablova ili kako se rješava problem oborinske odvodnje. Primjer glavno gradsko šetalište. Prolaznici, šetači zaobilaze radnike koji ovaj put konačno ugrađuju vodovodni materijal po standardima i propisima Evropske unije, sto nije samo potreba nego i zakon i obaveza nase zemlje na putu ka punopravnom članstvu u evropsku porodicu.

U Općini Stari Grad isticu da je glavna prednost što se sva voda kupi kompletnom dužinom ulice, ne teče onim klasičnim rigolima kako je nekada to bilo, automatski odlazi do linijske odvodnje i šetnju čini ugodnom u toku padavina. Haris Srna iz Službe za komunalne poslove Općine Stari Grad ističe da su u prvoj fazi u Ferhadiji zamijenjene sve instalacije što se tiče vode, oborinske odvodnje, plina, teleksom, kablovskih kablova i da se radi drugi dio savremene linijske odvodnje do Katedrale.

"Bila je dosta zapuštena ulica, proizvodi koje smo ovdje koristili su ACO point lock, to su tačkasti slivnici, sa rešetkama koje se stapaju u podlogu i sada se može vidjeti spoj asfalta i pješačke zone uz pomoć linijskoga slivnika. Vodili smo računa o izgledu i pazili da se utapaju u starogradsku jezgru, a imaju svoju funkciju", kaže Armin Bukva iz njemačke firme ACO koja je uz brojne referentne objekte u svijetu, kao sto su  Olimpijski stadioni radila i odvodnju na pisti Formule1.

Dakle, prvi put u Bosni i Hercegovini urađena je linijska odvodnja, sa tipom odvodnje QMax svjetskog proizvođača ACO. Konceptualna razlika je u tome što se ugradio potpuno drugačiji sistem. Nekada tačkasta odvodnja sa klasičnim slivnicima uklonjenja, a nova linijska razlog je za strpljenje dok ovih dana šetate Ferhadijom, poručuju iz općine Stari Grad.

Iz Službe za komunalne poslove i investicije Općine kazali su da je preostalo još postavljanje ivičnjaka i betoniranje ploče na dijelu od BBI banke do Apoteke Stari Grad. Na tom dijelu prije betoniranja postavit će se slivna rešetka dužine 40 metara koja je još u izradi.

"Slivna rešetka postavit će se u okviru dodatnih radova, jer je naknadno ustanovljeno da je to najbolji način sprječavanja slijevanja vode s Trga ispred Katedrale prema Ferhadiji i postavit ćemo je čim bude završena", pojasnili su u Službi.

Podsjećamo, rekonstrukcija drugog dijela Ulice Ferhadija počela je 18. marta, 2013. godine, a izvođač radova je firma “Mibral”.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije