Vlada KS stvara uvjete za energetsku efikasnost 1.057 stambenih jedinica

30.07.2021. 09:09 / Izvor: Akta.ba
Vlada KS stvara uvjete za energetsku efikasnost 1.057 stambenih jedinica

Ovaj socijalno-inkluzivni, ali i opštedruštveno značajni ekološki projekt Vlada je pokrenulo u prvom dijelu svog mandata 2019. godine.

Na jučerašnjem zasjedanju, organiziranom na izvorištu Mošćanica, Vlada Kantona Sarajevo je usvojila i "Studiju poboljšanja energetske efikasnosti domaćinstava koja koriste osobe u stanju socijalne potrebe u Kantonu Sarajevo".

Ovaj socijalno-inkluzivni, ali i opštedruštveno značajni ekološki projekt Vlada je pokrenulo u prvom dijelu svog mandata 2019. godine.

"Radi se o najboljem započetom i osmišljenom projektu Vlade, čijom implementacijom će se ostvariti višestruka društvena korist", naglasio je prilikom obrazlaganja ove tačke dnevnog reda resorni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, te posebno potencirao njegov socijalni značaj.

Naveo je i kako će njegova realizacija biti interresorna jer će, pored ministarstva kojeg on prevodi, u nju biti aktivno uključena i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, te Ministarstvo finansija.

Potcrtao je i kako je realizacija ovog projekta zasnovana strateškim opredjeljenjima Kantona Sarajevo koji imaju za cilj smanjenje potrošnje toplotne energije, provođenje mjera energijske efikasnosti, a što direktno doprinosi smanjenju emisija i poboljšanju kvaliteta zraka.

Ministar Hadžiahmetović je istakao i kako je Studija izrađena u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), kao i da ju je izradio Konzorcij "Enova d.o.o – Ceteor d.o.o.".

U Studiji je istaknuto kako je dugoročni i konačni cilj projekta smanjenje potrošnje energije korištenjem ekološki prihvatljivih goriva, što posljedično doprinosi smanjenju emisija CO2, PM čestica, kao i postizanju finansijskih  ušteda, s obzirom na to da će Kanton Sarajevo, nakon ove energetske sanacije, izdvajati manje sredstava za pokrivanje troškova grijanja ovih domaćinstava.

A za potrebe izrade Studije izvršen je terenski obilazak 1.057 stambenih jedinica koje koriste osobe u stanju socijalne potrebe u Kantonu Sarajevo. Od pomenutog broja stambenih jedinica obuhvaćenih Studijom i za koje je izvršen terenski obilazak, 685 ih je uključeno u trogodišnji Akcioni plan. To su stambene jedinice koje su ili vlasništvo općina ili 1/1 vlasništvo korisnika pomoći.

Uvidom u stanje na terenu ustanovljeno je da se većina stambenih jedinica grije upotrebom neefikasnih sistema za grijanje baziranih na ogrjevom drvetu i uglju. Za sve njih koji ne ispunjavaju trenutno važeće propise je predložena ugradnja toplotne izolacije zidova, krovova, podova nad vanjskih zrakom, kao i zamjena vanjske stolarije. Također, u svim slučajevima u kojima je to moguće, predložen je prelazak na efikasne sisteme grijanja upotrebom kondenzacionih plinskih kotlova ili kotlova na pelet. Za rasvjetu je predložen prelazak na LED rasvjetu

Izvršena je procjena investicije potrebne za realizaciju dva različita scenarija, prema kojem bi prvi bio realiziran sredstvima u iznosu od preko 13,3 miliona KM, a drugi, koji uključuje samo mjere izolacije fasade, izolacije stropa/krova i zamjene fasadne stolarije, sredstvima od preko 7,2 miliona KM.

Po usvajanju Studije, naglašeno je i kako je važno obaviti konsultacije sa općinama koje su vlasnici stambenih jedinica, kako bi se ispitale mogućnosti njihovog učešća u finansiranju mjera energijske efikasnosti u ovoj godini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije