Još jedan korak ka obnovi Stare željezničke stanice Ilidža

Investicije / PROJEKTI

Još jedan korak ka obnovi Stare željezničke stanice Ilidža

ogovoreni su konkretni koraci koji podrazumijevaju procjenu vrijednosti nekretnine, kako bi se mogao izvršiti i otkup navedenih stambenih i poslovnih jedinica.

24.09.2021. 10:37 / Izvor: Akta.ba

U cilju rehabilitacije i obnove Stare željezničke stanice Ilidža, nakon niza sastanaka sa relevantnim institucijama i nakon što je Općina Ilidža dobila saglasnost od JP Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine za pripremu aktivnosti na rekonstrukciji i obnovi Stare željezničke stanice, Općinski načelnik Nermin Muzur održao je sastanak sa vlasnicima stanova i nosiocima stanarskih prava.

Jedan od zaključaka jeste i da se bez odlaganja pristupi aktivnostima koje će omogućiti aktivniju ulogu lokalne zajednice na rješavanju decenijskog problema, ali i utvrđivanju činjeničnog stanja.

Dogovoreni su konkretni koraci koji podrazumijevaju procjenu vrijednosti nekretnine, kako bi se mogao izvršiti i otkup navedenih stambenih i poslovnih jedinica.

S obzirom da ovaj objekat ima izuzetno veliki historijski i kulturni značaj za općinu Ilidža, a već godinama je nažalost devastiran i neupotrijebljen, plan je da se u što kraćem roku pristupi rehabilitaciji i rekonstrukciji navedenog objekta.

"Obnovom ovog objekta, centralni dio naše općine dobit će jednu novu dimenziju i ponuditi jedan ekskluzivan sadržaj kako našim građanima, tako i velikom broju turista koji tokom cijele godine posjećuju našu općinu. Nažalost već duže vrijeme je u jako lošem stanju, ali se nadam da ćemo u što kraćem roku riješiti sve što je potrebno kako bi mogli pristupiti obnovi ovog izuzetno važnog kulturno-historijskog spomenika", kazao je načelnik Muzur.

Stara željeznička stanica na Ilidži proglašena je spomenikom kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa 2007. godine i nalazi se pod zaštitom države.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije