"Madi" instalirao najveću solarnu elektranu u BiH

17.10.2021. 11:09 / Izvor: Akta.ba
Madi solarna elektrana

Za vlastite potrebe.

Kompanija Madi saopštila je da je jedan od korisnika projekta EU4AGRI, putem kojeg je osigurano 50% bespovratnih sredstava od vrijednosti investicije da se na tri proizvodne zgrade instalira najveća solarna elektrana u Bosni i Hercegovini.

Elektrana će se koristiti za vlastite potrebe. Instalacija Bisol solarnih panela realizirana je na površini od cca 5 500 m2.

Kapacitet ukupne godišnje proizvodnje je 1147 MWh što omogućava samoodrživost u snadbijevanju električnom energijom i nesmetano obezbijeđenje proizvodnih procesa unutar same kompanije, navode u ovoj kompaniji.

"Pored razvojnog aspekta jednog ovakvog projekta, jako je bitan i direktni doprinos očuvanju i zaštiti okoliša kroz smanjenje emitiranja CO2. Naime, proizvodnja električne energije u BiH se najvećim dijelom odvija iz termoelektrana i dijelom iz hidroelektrana pa je kao takva opterećena s velikim udjelom CO2 i koji iznosi 786 gr/kWh. Instaliranjem jednog ovakvog postrojenja, sa ovom projekcijom kapaciteta, smanjuje se emitiranje CO2 za 901 542 kg/godina. Iz svega navedenog jasno je da su projekti koji se tiču obnovljivih izvora energije, posebno solarnih izvora, izuzetno korisni za širu društvenu zajednicu jer direktno doprinose očuvanju okoliša i stavljaju u funkciju korištenje energije koja bi svakako bila izgubljena, kažu u Madiju.

Projekat EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekata, koje finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije