Pogledajte kako izgleda obnovljena Lubina džamija

07.01.2022. 11:22 / Izvor: Akta.ba
Lubina džamija
OTVORI GALERIJU

Lubina džamija, jedna od najstarijih u Sarajevu, ponovo blista punim sjajem.

Lubina džamija, jedna od najstarijih u Sarajevu, ponovo blista punim sjajem. U projektu njene obnove učestvovala je i Općina Stari Grad Sarajevo, predvođena općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem.

Džamija je sagrađena u 15. vijeku i bila je rušena i oštećena nekoliko puta. Najveću štetu je pretrpjela kada je Eugen Savojski palio Sarajevo 1697. godine i tada je u požanu potpuno izgorjela. Obnovio ju je tada jedan od najbogatijih Sarajlija hadži Ahmed Lubo i zbog toga je prozvana Lubina džamija.

Tokom agresije na našu zemlju 1992-1995. bila je također devastirana, a obnovljena je 1997. godine. S obzirom na potrebe i dug period od posljednje adaptacije, prošle godine započela je potpuna rekonstrukcija džamije.

Projekat je obuhvatao unutarnje i vanjske radove, a s obzirom da se radi o vrlo značajnom objektu, svi radovi su se izvodili sa velikom pažnjom i oprezom. Glavni imam Salih ef. Meštrovac pojasnio nam je prilikom obilaska radova da su fasada, kao i ostali dijelovi objekta, bili u dosta lošem stanju.

"Imali smo velikih problema sa opadanjem dijelova fasade i zbog toga je dolazilo do pucanja zidova u unutrašnjosti džamije, te pojave vlage. Zahvaljujući donaciji Općine Stari Grad i načelnika Hadžibajrića u iznosu od 4.000 KM, dovršili smo sve radove na fasadi", kazao je efendija Meštrovac.

Ostatak novca koji je utrošen za adaptaciju Lubine džamije uglavnom su donacije Bošnjaka, džematlija ovog, ali i drugih prijateljskih džemata iz zemlje i dijaspore, što je ovom projektu dalo posebnu vrijednost.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije