60 miliona eura za projekat poboljšanja vodovodnih i sanitarnih usluga u RS

23.02.2022. 08:28 / Izvor: Akta.ba
projekat

Ukupna vrijednost projekta je 60 miliona evra, a 50% kreditnih sredstava za njegovu realizaciju je obezbjedila Evropska investiciona banka.

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Bojana Vasiljević Poljašević je, sa ostalim članovima Jedinice za upravljanje projektom, upoznala predstavnike opština i gradova Republike Srpske sa aktivnostima na sprovođenju Projekta Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II, te sa tehničkim detaljima koji prethode realizaciji.

Svrha projekta, kojim će biti obuhvaćeno 216.000 stanovnika, je poboljšanje kvaliteta usluga vodosnabdijevanja, rješavanje problema otpadnih voda i poboljšanja sanitarnih usluga, a krajnji cilj da se unaprijedi kvalitet i uslovi života u gradskim i seoskim sredinama Republike Srpske.

Ukupna vrijednost projekta je 60 miliona evra, a 50% kreditnih sredstava za njegovu realizaciju je obezbjedila Evropska investiciona banka. Učešće opština i gradova iznosilo bi 30 miliona evra, a u toku su i pregovori o obezbjeđenju grantova.

Vlada Republike Srpske, Evropska investiciona banka i opštine i gradovi su od 2011. godine uspješno realizovali projekat Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj i po tom osnovu je isplaćeno više od 113 miliona KM. Među najvrijednijim projektima koji su finansirani su sistem vodosnabdijevanja Crno Vrelo - Prijedor, rekonstruisana je vodovodna mreža u Bratuncu, te proširena vodovodna mreža sa kanalisanjem i prečišćavanjem otpadnih voda na poručju opštine Teslić.

"Iskustva stečena zajedničkom saradnjom biće dobra polazna osnova za intenzivnije pripremne aktivnosti i za uspješnu realizaciju Projekta Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II u predstojećem periodu", naglašeno je na sastanku. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije