Energijska efikasnost u KS: Bira se izvođač radova za još 15 javnih objekata

18.03.2022. 15:46 / Izvor: Akta.ba
utopljavanje objekata

U skladu sa pravilima i procedurama EBRD-a, objavljen je javni poziv za odabir izvođača radova za drugih 15 objekata (LOT 2).

Vlada Kantona Sarajevo 2019. godine je usvojila projekat "Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo", koji se finansira iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u iznosu od osam miliona eura - kreditna sredstva (15.646.640 KM) i dva miliona eura - investicioni grant (3.911.660 KM).

Projekt podrazumijeva implementaciju mjera energijske efikasnosti za 40 javnih objekata u Kantonu Sarajevo, što uključuje provođenje niza intervencija, prevashodno na vanjskoj ovojnici zgrada, kao što su zamjena dotrajale vanjske stolarije, termoizolacija fasada, zamjena rasvjetnih tijela, ugradnja termostatskih ventila...

Očekivani benefit projekta je smanjenje potrošnje energije za najmanje 30 posto ili u apsolutnom iznosu 11,67 Gwh/godišnje, te smanjenje emisije CO2 za oko 3.420 tona godišnje. Pored uštede energije, mjere energijske efikasnosti će poboljšati uslove rada i boravka uposlenika i korisnika ovih javnih zgrada.

Od početka realizacije navedenog projekta do danas provedene su brojne aktivnosti, a što se prevashodno odnosi na izradu detaljnih energetskih audita za odabrane javne objekte, izradu idejnih i glavnih projekata, zatim reviziju projektne dokumentacije, odabir konsultanta za nadzor nad izvođenjem radova na utopljavanju javnih objekata, kao i osiguranje tehničke podrške za implementaciju projekta.

Sve navedene aktivnosti realizuju se uz finansijsku podršku EBRD-a, i to iz posebnog granta za tehničku podršku, u iznosu većem od dva miliona KM.

U skladu sa pravilima i procedurama EBRD-a, objavljen je javni poziv za odabir izvođača radova za drugih 15 objekata (LOT 2), a sve zainteresirane kompanije neophodne informacije o ovoj nabavci mogu preuzeti na platform za javne nabavke EBRD-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije