Ovako će izgledati Kampus nakon realizacije projekta uređenja

25.03.2022. 11:43 / Izvor: Akta.ba
uređenje kampusa
OTVORI GALERIJU

Vlada KS je i 2019. godine pokrenula akciju čišćenja prostora Kampusu koji je bio potpuno zarastao u rastinje.

Rušenjem pet dotrajalih zgrada i čišćenjem terena, okončana je prva faza radova na izgradnji i uređenju Kampusa Univerzitet u Sarajevu, koji više neće biti ruglo, već moderna urbana oaza u centru grada. Planirani radovi su završeni uspješno, u roku od 40 dana od uvođenja izvođača u posao. Realizaciju projekta je sa stručne strane pratila radna grupa koju čine predstavnici Direkcije za izgradnju i održavanje Kampusa, Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo, Zavoda za izgradnju KS i UNDP-a.

Multifunkcionalna pozornica/ amfiteatar na otvorenom, trim staza sa teretanom za vježbanje, pješačke staze sa nekoliko posebnih, tematski uređenih površina i urbanim mobilijarom, te hortikulturno uređene zelene površine, sadržaji su koji su predviđeni glavnim projektom.

"Vraćamo život u ovaj dio grada izgradnjom sportsko-rekreativne zone i dajemo novo lice Kampusu, kakvo i Sarajevo zaslužuje. Dio Kampusa gdje smo godinama imali džunglu i ruševine, upravo pretvaramo u prelijepi park sa temom "univerzitet u parku" za studente, građane. Nakon što u drugom dijelu ove godine završimo projektovanje cijelog novog Kampusa, započeti ćemo priču koja će trajati nekoliko godina i koja će staviti Sarajevo na mapu najljepših Univerzitetskih gradova u Evropi. Kampus treba da postane centar razvoja cijelog Kantona", rekao je premijer Edin Forto prilikom današnjeg obilaska terena sa ministricom Aleksandra Nikolić načelnikom Općina Novo Sarajevo Hasan Tanović i rektorom UNSA Rifatom Škrijeljem.

U narednom periodu slijedi druga faza radova - izgradnja zelenih i sportsko-rekreativnih površina u južnom dijelu obuhvata duž ulice Zmaja od Bosne, čime će Kampus dobiti potpuno novi prostorni identitet. Cijeli projekt finansira Vlada KS zajedno sa Općinom Novo Sarajevo, UNSA i UNDP Bosnia and Herzegovina.

Vlada KS je i 2019. godine pokrenula akciju čišćenja prostora Kampusu koji je bio potpuno zarastao u rastinje. Tada su uklonjene velike količine smeća, najviše biootpada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije