Projekt energetske efikasnosti: U toku radovi na studentskom domu Bjelave

27.04.2022. 07:45 / Izvor: Akta.ba
Dom bjelave

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović obišao je jučer Studentski dom Bjelave.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović obišao je jučer Studentski dom Bjelave, Blok I, gdje su u toku radovi na utopljavanju u sklopu projekta "Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo".  

Pored ministra Hadžiahmetovića, obilasku su prisustvovali i prestavnici izvođača radova, firme „EKO TEH, te nadzornog organa, konzorcija firmi ENOVA, CONING i PPG, kao i direktor JU “Studentski centar” Sarajevo Amar Dovadžija.  

Ugovor koji je potpisan 28. decembra 2021. godine, obuhvata izvođenje radova povećanja energijske efikasnosti na prvih 15 javnih objekata u KS. Rok za izvođenje radova je 13 mjeseci.  

Prilikom obilaska radova, ministar Hadžiahmetović je istakao kako se implementacija projekta odvija u planiranoj dinamici, te kako je u toku proces nabavke i odabira izvođača radova i za narednih 15 javnih objekata.   

“Nakon prošle godine, kada smo intenzivirali i završili sve pripremne radnje, ovu godinu smo započeli sa skelama na objektima i izvođenjem radova, koji će doprinijeti povećanju energijske efikasnosti objekata, a samim tim direktno utjecati na poboljšanje kvaliteta zraka u KS. Od izvođača ćemo zahtjevati visok kvalitet izvedenih radova i pridržavanje ugovorene dinamike radova. Već u narednih mjesec-dva očekujem da će radovi na prvim objektima biti i okončani", kazao je Hadžiahmetović

Projekt “Energijska efikasnost u javnim objektima KS” obuhvata 40 javnih objekata u Kantonu Sarajevo, kao što su vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, studentski domovi, te zdravstvene ustanove na kojima će biti izvedene mjere energijske efikasnosti kao što su: termoizolacija fasada, zamjena dotrajalih prozora i vrata, ugradnja energijski efikasne rasvjete i poboljšanje sistema grijanja.  

Radi se o projektu koji ima višemilionsku finansijsku vrijednost, no njegov značaj je i veći imajući u vidu da se dugoročno rješavaju problemi neefikasnosti i nekvalitetne infrastrukture javnih zgrada. Finansiranje projekta je obezbijeđeno iz kreditnih sredstava Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od osam miliona EUR-a, dok je Europska unija osigurala nepovratna sredstva u iznosu od dva miliona EUR-a.  

Očekivani benefiti su smanjenje potrošnje energije, te smanjenje emisije CO2. Pored uštede energije, mjere energijske efikasnosti će poboljšati uslove rada i boravka uposlenika i korisnika javnih zgrada.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije