EBRD i Švedska finansiraju izgradnju regionalne deponije u Živinicama

27.04.2022. 13:24 / Izvor: Akta.ba
deponija živinice

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Švedska podržavaju napore Bosne i Hercegovine da unaprijedi svoju infrastrukturu za upravljanje čvrstim otpadom.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Švedska podržavaju napore Bosne i Hercegovine da unaprijedi svoju infrastrukturu za upravljanje čvrstim otpadom.

Investicioni grant od 2,5 miliona eura, koji je odobrila Švedska, dopunit će kredit EBRD-a od 5 miliona eura, koji je već odobren 2019. godine, za izgradnju regionalne deponije čvrstog otpada u Tuzlanskom kantonu.

Kada bude izgrađena, nova deponija će opsluživati ​​tri općine Tuzlanskog kantona: Živinice, Banoviće i Kladanj, sa ukupno oko 95.000 stanovnika. Nova sanitarna deponija će doprineti smanjenju zagađenja vode i tla, emisija štetnih gasova i količine odloženog otpada. Izgradnjom nove deponije, koja je u toku, rukovodi regionalno preduzeće za čvrsti otpad "Eko-Sep".

Manuela Naessl, šefica EBRD-a za BiH, koja je danas u Sarajevu potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sa ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom, rekla je: "Opredijeljeni smo da podržimo Bosnu i Hercegovinu u unapređenju njene infrastrukture za okoliš. Izgradnja sanitarnih deponija i sistema za reciklažu pomoći će u smanjenju zagađenja i stvoriti prilike u cirkularnoj ekonomiji. Zadovoljstvo nam je udružiti snage sa Vladom Švedske na ovom važnom projektu.”

EBRD će nastaviti raditi sa vlastima u Tuzlanskom kantonu na daljoj modernizaciji nove deponije. Sljedeće faze projekta uključivaće izgradnju postrojenja za tretman procjednih voda i sistema za proizvodnju električne energije iz deponijskog gasa.

Pored Švedske, Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) je podržao investiciju finansiranjem podrške implementaciji projekta sa 360.000 eura.

EBRD je intenzivno radila u Bosni i Hercegovini na podršci restrukturiranju i širenju lokalnog privatnog sektora, uspostavljanju čvršćih veza sa širim regionalnim tržištima i promoviranju efikasnijeg i održivijeg korištenja resursa. EBRD je uložila 2,78 milijardi eura u 193 projekta u zemlji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije