Proširenjem sistema daljinskog grijanja u KS do poboljšanja kvaliteta zraka

28.04.2022. 14:15 / Izvor: Akta.ba
Proširenjem sistema daljinskog grijanja u KS do poboljšanja kvaliteta zraka

Nakon potpisivanja Mandatnog pisma, EBRD je angažovao konsultanta za izradu sveobuhvatne studije izvodljivosti za KS

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović održao je radni sastanak sa direktoricom bosanskohercegovačkog ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Manuelom Naessl.  

Povod za razgovor je bio projekt „Proširenje i poboljšanje sistema daljinskog grijanja u KS“, a za koji je u novembru prošle godine potpisano Mandatno pismo između Vlade KS i EBRD-a.  

Nakon potpisivanja Mandatnog pisma, EBRD je angažovao konsultanta za izradu sveobuhvatne studije izvodljivosti za KS, pod nazivom Integracija toplotnih pumpi i poboljšanje sistema daljinskog grijanja, koja je trenutno još uvijek u fazi izrade.  

Izradu Studije finansira vlada Austrije, putem Programa za obnovljive izvore u sistemima daljinskog grijanja u zemljama Zapadnog Balkana.  

U navedenoj studiji procijenit će se potencijal za korištenje obnovljivih izvora energije/topline, predložiti rješenje za integraciju sistema toplotnih pumpi u postojeću mrežu, te procijeniti potencijal proširenja i poboljšanja postojeće mreže daljinskog grijanja.  

Očekivani benefit realizacije ovakvog projekta jeste ostvarenje značajnog ekološkog efekta uključujući smanjenje emisije stakleničkih gasova, poboljšanje energijske efikasnosti sistema daljinskog grijanja i primjena inovativnih tehnologija. 

Na sastanku je razgovarano i o projektu „Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo“ čija implementacija je u toku, a u okviru kojeg se trenutno izvode radovi na utopljavanju prvog seta javnih objekata.  

Ministar Hadžiahmetović je izrazio zadovoljstvo saradnjom resornog ministarstva i EBRD-a na zajedničkim projektima, te istakao kako će ovakvi projekti doprinijeti poboljšanju kvalitete života građanki i građana KS, te prije svega značajno utjecati na poboljšanje kvalitete zraka u KS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije