Odobren grant: U Trebinju počinje izgradnja nove pijace

13.05.2022. 13:43 / Izvor: Akta.ba
pijaca

Potpredsjednik Skupštine grada Đorđe Miljanović je u ime Grada Trebinja i šef Delegacije Evropke unije (EU) u BiH Johan Satler potpisali su ugovor o finansiranju granta.

Potpredsjednik Skupštine grada Đorđe Miljanović je u ime Grada Trebinja i šef Delegacije Evropke unije (EU) u BiH Johan Satler potpisali su ugovor o finansiranju granta za poboljšanje lokalnih tržišta, u okviru projekta "Jačanje poljoprivrednih gazdinstava kroz izgradnju tržišne infrastrukture" koji je odobren kroz projekat "Podrška Evropske unije konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini" (EU4AGRI), koji provode Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češka razvojna agencija (CzDA), objavio je Radio Trebinje.

Na području Trebinja biće izgrađena nova pijaca kod bivše upravne zgrade preduzeća Neimarstvo, u naselju Tini, a vrijednost projekta je 235.000 КM, od kog je učešće Grada 60.000 КM.

Biće postavljeno 20 prodajnih kućica, postaviće se polupodzemni kontejneri, izgradiće se sistem za pitku vodu i staza za lakši pristup osobama sa invaliditetom te će biti nabavljen sitni inventar, čime će se unaprijediti kvalitet, higijena i bezbjednost hrane i omogućiti primjena dobrih poslovnih praksi.

"Ovaj projekat još jednom je pokazao da u Trebinju ne fali ideja i da naš tim dobro radi svoj posao. Podrška EU značajno će pomoći izgradnju nove moderne pijace koja ispunjava sve predviđene uslove. Zahvalio bih se EU na podršci koja će, prije svega, najviše da znači našim poljoprivrednicima koji će na ovaj način dobiti adekvatne uslove za rad i prodaju, ali i kupcima koji će dobiti bolju uslugu", istakao je Miljanović.

On je istakao da je riječ o grantovskim, odnosno o bespovratnim sredstvima EU.

Osim Trebinja, projekat je podržao još 11 lokalnih zajednica u BiH.

EU4AGRI je četvorogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona evra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije