Počela rekonstrukcija Trga oslobođenja-Alija Izetbegović

18.05.2022. 07:41 / Izvor: Akta.ba
trg oslobođenja

Iz Općine Stari Grad Sarajevo su saopćili da su počeli radovi na rekonstrukciji Trga oslobođenja-Alija Izetbegović.

 Iz Općine Stari Grad Sarajevo su saopćili da su počeli radovi na rekonstrukciji Trga oslobođenja-Alija Izetbegović.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić ranije je izjavio da je skoro godinu dana trajala procedura dobijanja svih potrebnih odobrenja za novi projekat rekonstrukcije izrađen prema smjernicama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, potom postupak izbora izvođača radova, nadzornog organa i konačno, početak radova.

"Procedura je trajala skoro godinu dana. Kada smo upozoravali na to, niko nas nije slušao. Bojim se da će ubuduće u Starom Gradu biti sve više ovoga, jer lokalnoj samoupravi Odluka o proglašenju historijskog urbanog krajolika ‘veže ruke’ i dovodi nas u situaciju da ne možemo zamijeniti ni ploče na trgu bez uplitanja bezbroj institucija što značajno koči projekte. Ni idu u prilog ni političke igre, izmišljene građanske inicijative i antikampanje koje se pokreću. Na sreću, strpljivo smo rješavali jedno po jedno pitanje i došli do rješenja", izjavio je Hadžibajrić.

Načelnik je potvrdio da je potpisan ugovor sa izabranim izvođačem radova, firmom Ensa d.o.o. koji su od danas na terenu i rade na uklanjanju ploča. Izabran je i nadzorni organ - firma Građevinar-Fajić d.o.o. Mostar sa kojima je također potpisan ugovor i koji su također prisutni na gradilištu.

Hadžibajrić je u intervjuu koji je jučer dao za portal Raport još jednom ukazao na probleme zbog kojih su radovi obustavljeni prije skoro godinu dana.

"Više puta sam izjavio da smo na trgu namjeravali zamijeniti ploče, zadržati zelene površine, a za kompletan projekat u vrijednosti od 360.000 KM imali smo obezbijeđeno finansiranje, tačnije donatore iz Turske. Uključila se Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika tvrdnjama da to nije sanacija nego rekonstrukcija i da nam treba njihovo odobrenje, uključile su se sumnjive građanske incijative brigom za stabla i zelene površine čiji predstavnici nikada nisu htjeli doći na razgovor sa nama da im damo objašnjenje. Naravno, uključila se i politika i političke partije što je za mene postala svakodnevnica sa kojom se nosim već 13 godina, jer nigdje se ne koče projekti kao u Starom Gradu", izjavio je Hadžibajrić.

Na kraju su, kako je dodao, uradili novi projekat prema smjernicama koje je dala Komisija, projekat je dobio odobrenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja i raspisali su postupak za izbor izvođača radova.

"Postupak je završen, izabran izvođač, izabran nadzor i federalni inspektor je uklonio žutu traku i otvorio gradilište, nakon čega su počeli radovi", naveo je Hadžibajrić.

Projekat rekonstrukcije Trga oslobođenja-Alija Izetbegović koštat će 450.000 KM i finansirat će se iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo. Projekat uključuje zamjenu ploča i uređenje trga uz zadržavanje svih zelenih površina i postavljanje novih klupa. Rok za izvođenje radova je 45 dana, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije