Radi se analiza i prateća studija za izgradnju željezničke dionice Visoko - Konjic

07.06.2022. 14:00 / Izvor: Akta.ba
želejznička dionica

Predstavnici konzorcija CeS.TRA, koji implementira “Projekat i prateće studije za željezničku dionicu Visoko-Konjic- rješenje uskog grla Ivan-Bradina” predstavnicima Grada Konjica, gradonačelniku i saradnicima, predstavili su nova projekta rješenja.

Predstavnici konzorcija CeS.TRA, koji implementira “Projekat i prateće studije za željezničku dionicu Visoko-Konjic- rješenje uskog grla Ivan-Bradina” predstavnicima Grada Konjica, gradonačelniku i saradnicima, predstavili su nova projekta rješenja za realizaciju navedenog projekta koji se finansira uz pomoć Evropske unije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć II (IPA II), čiji je glavni korisnik JP Željeznice Federacije BiH.

Tokom prezentacije Ruža Radović, direktorica Projekta informisala je o ciljevima projekta, koji bi trebalo da rezultira ubrzanjem implementacionih aktivnosti funkcionalnog mediteranskog koridora, kroz uklanjanje uskog grla za intermodularni transport na tunelu Ivan – Bradinska rampa, izgradnjom nove željezničke dionice Visoko – Konjic, te povezivanjem međunarodnog aerodroma Mostar sa koridorom Vc SEETO sveobuhvatne  željezničke mreže.

Mirza Kevrić, predstavnik Službe za urbanizam Grada Konjica naglasio je kako će se u narednom periodu analizirati predviđena trasa nove željezničke pruge Visoko – Konjic, kako bi se ključne tačke projekta, koje se odnose na zaštitu izvorišta Ljuta i spajanje sa budućom trasom koridora Vc, usaglasile sa interesima lokalne zajednice i interesima stanovnika, odnosno korisnika planirane nove trase željezničkog saobraćaja od Visokog do Konjica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije