Pet miliona za otkup privatne zemlje za budući aerodrom u Bihaću

17.06.2022. 07:42 / Izvor: Nezavisne novine
aerodrom

Javno preduzeće "Aerodrom Bihać" osiguralo je pet miliona maraka za nastavak eksproprijacije 260.000 kvadratnih metara privatnog zemljišta kako bi se time omogućio nastavak realizacije ovoga značajnog projekta.

Javno preduzeće "Aerodrom Bihać" osiguralo je pet miliona maraka za nastavak eksproprijacije 260.000 kvadratnih metara privatnog zemljišta kako bi se time omogućio nastavak realizacije ovoga značajnog projekta, potvrdio je Anel Hadžić, direktor ovog preduzeća.

"Vlada Federacije BiH je do sada osigurala 35 miliona maraka za ovaj projekat, a utrošeno je oko 10 miliona. Za ovu budžetsku godinu na raspolaganju imamo 25 miliona maraka, a pored novca predviđenog za eksproprijaciju, ostatak će biti utrošen za nastavak izgradnje poletno-sletne staze u dužini od 1.850 metara", kazao je Hadžić.

Prema njegovim riječima, u toku je izrada master plana, koji bi trebalo da definiše sve potrebne radnje i termine za izgradnju cjelokupnog aerodromskog kompleksa.

"U ove aktivnosti će biti uključene sve nadležne institucije, kako bi se planirala pravovremena nabavka neophodne opreme. Ovom dinamikom, kako se krećemo, ukoliko ne bude nepredviđenih poteškoća, aerodrom bi mogao biti u funkciji za tri do četiri godine", tvrdi Hadžić.

Dodaje da će, kada se obavi eksproprijacija neophodnog zemljišta, te pribave sve potrebne dozvole, za sve građevinske radove biti potrebno 16 mjeseci.

Kaže kako se intenzivno radi na izradi potrebne tehničke dokumentacije, pa je nedavno objavljena aeronautička studija koju je izradila jedna italijanska firma, kojom se omogućava nesmetan nastavak realizacije aerodromskog projekta.

Ova studija je dala odgovor na pitanja koja se tiču sigurnosti budućeg aerodroma, te pokazala kako nema prepreka da avioni bezbjedno lete iz Bihaća prema drugim aerodromima u zemlji ili inostranstvu.

"Studija je pokazala da možemo imati minimalnu dužinu poletno-sletne piste od 1.800 metara za avione sa kapacitetom do 150 mjesta. Tu je i mogućnost proširenja do 2.075 metara staze, koja bi imala mogućnost prijema aviona sa kapacitetom za 200 putnika. Dakle, imamo mogućnost razvoja u ova dva pravca. Sada smo tek u situaciji da potpuno upravljamo projektom i da imamo definisane smjernice za izradu master plana", kazao je Hadžić.

Ranije je istaknuto kako ovaj projekat ima veliku važnost kada se radi o komunikacijskom povezivanju Unsko-sanskog kantona sa ostatkom zemlje, ali i značajan ekonomski aspekt, jer može biti motor razvoja Bihaća i cijelog kantona.  

Smatra se kako će njegova realizacija doprinijeti značajnom razvoju turizma i povećati broj posjeta Nacionalnom parku "Una" , te drugim turističkim destinacijama na ovim prostorima.   

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije