Arhitektonski osvrt na modernu tvornicu GS - Rama

18.06.2022. 08:35 / Izvor: Akta.ba
GS RAMA

Poduzeće GS – TMT u Bosni ima desetljeća dugo iskustvo u proizvodnji elemenata strojeva, kao i kompletnih strojeva i komponenata

Poduzeće GS – TMT u Bosni ima desetljeća dugo iskustvo u proizvodnji elemenata strojeva, kao i kompletnih strojeva i komponenata. Svoju tradiciju šire i na područje Rame, gdje će se uskoro nalaziti novoprojektirana hala, zajedno sa svim pratećim sadržajima i infrastrukturom, te će ukupno zauzeti površinu od oko 30.000 m2 od raspoloživih 100.000 m2, gdje novoprojektirana hala zauzima 5945 m2, solarna elektrana 7000 m2, a ostatak čini prostor za stacionarni saobraćaj te pristupne sekvence.

gas rama

"Prateći posebnu konfiguraciju terena, koja je sama po sebi bila izazov za izgradnju industrijskog objekta, formira se kompleks koji u potpunosti prati nagibe terena, te zbog toga formira niz platoa i saobraćajnica koje nesmetano prevazilaze nagibe, te time cijelu sredinu prilagođavamo onome što smo zatekli na samoj lokaciji", navodi se u arhitektonskom osvrtu na ovaj objekat u časopisu M Kvadrat.

gs rama

Pored uklapanja sa terenom, ovakav koncept kompleksa je uvrstio i restoran otvorenog tipa, koji se odnosi ne samo za uposlenike, nego i za stanovništvo ili turiste. Restoran kao i cijeli administrativni pogon je orijentiran ka prelijepom pogledu na Ramsko jezero, a zbog pozicije objekta, vizura istog doseže i do okolnih naselja.

gs rama

Prostor industrijskog pogona je namijenjen za oko 200 novih uposlenika, te time će da doprinese razvoju zajednice. Posebno mjesto zauzima i elektrana koja se nalazi na vrhu samog kompleksa, koja će da napaja cijeli kompleks, i koja će da iskoristi prirodno okruženje za svoj rad.

"Još jednom, Ledić arhitektura se okušala u radu na industrijskim pogonima, ali ovaj put pod nešto ekstremnijim uvjetima. Time se izborila sa zatečenim stanjem, poštujući pomenuto a opet, vrjednujući svoj zadatak i još jedan nešto značajni zadatak, a to je jačanje zajednice", navodi se.

gs rama

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije