BPK: Za projekte u sektoru vodoprivrede odobreno 240.000 KM

27.06.2022. 14:40 / Izvor: Fena
Vlada BPK

U skladu sa planom i programom utroška sredstava u sektoru vodoprivrede za 2022.godinu, Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde odobrila je sredstva za sufinansiranje projekata Grada Goražde i općina Pale i Foča.

U skladu sa planom  i programom utroška sredstava u sektoru vodoprivrede za 2022.godinu, Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde odobrila je sredstva za sufinansiranje projekata Grada Goražde i općina Pale i Foča u Federaciji BiH.

U te svrhe  izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od 240.000 KM, a ugovore sa načelnicima općina Pale i Foča u FBiH Alminom Ćutukom i Mujom Sofradžijom, uz prisustvo ministra za privredu Harisa Salkovića, danas je potpisala premijerka BPK Goražde Aida Obuća. Potpisivanju nije prisustvovao gradonačelnik Grada Goražde Ernest Imamović.

Za sufinaniranje projekta Grada Goražde "Zacjevljenje potoka Šišeta u Goraždu-I faza" izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od 100.000 KM, dok je  20.000 KM odobreno  za projekat sanacije fekalne kanalizacione mreže za stambenu zgradu Balkan u ulici Prvi maj Goražde. 

Općini Foča u FBiH sredstva u iznosu od 56.389 KM data su za sufinansiranje projekta "Izgradnja fekalne kanalizacione mreže Odžak-Industrijska zona Mlin-II faza" i 3.000  KM za finansiranje izrade novelacije glavnog projekta. Općini Pale u FBiH odobrena su  sredstva u iznosu od 55.000 KM  za sufinansiranje projekta "Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za naselje Prača" i 9.000 KM za finansiranje izrade elaborata uređenja korita rijeke Prače, u naseljima Prača i Hrenovica.

Prema riječima premijerke Aide Obuća, opredjeljenje Vlade BPK Goražde je da se sva prikupljena sredstva od vodnih naknada usmjere u prioritetne projekte sve tri lokalne zajednice.

"Trenutno, na ekonomskom kodu od vodnih naknada raspoloživo je oko 600.000 KM namjenskih sredstava i ovim putem pozivam sve tri loklane zajednice na potpunu ozbiljnost i korektnost  kada je u pitanju kandidavanje projekta i korištenje finansijskih sredstava, jer u interesu je da se ona utroše namjenski te da se problemi koji su dugo prisutni u lokalnim zajednicama na ovaj način riješe", izjavila je Obuća.

Kako je istaknuto danas, rok za realizaciju projektnih aktivnosti je 31. decembar 2022.godine, nakon čega će se u skladu sa zakonom izvršiti kontrola utroška sredstava.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije