Otvorena prva dionica koridora Vc u RS

03.09.2022. 08:10 / Izvor: Akta.ba
DIONICA RS

Dionica duga 6,1 km završena je zahvaljujući grantu Evropske unije od 15 miliona eura.

Prva završena dionica autoceste na koridoru Vc u Republici Srpskoj (RS), od Johovca do Rudanke, otvorena je 31.08.2022. ceremonijom kojoj su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, kao i drugi predstavnici vlasti RS, preduzeća Autoputevi RS, EBRD-a i Ureda EU u BiH.

Dionica duga 6,1 km završena je zahvaljujući grantu Evropske unije od 15 miliona eura, koji je omogućio dodatno finansiranje u obliku povoljnih kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj vrijednih gotovo 70 miliona eura. 

Vlasti i porezni obveznici nastavljaju uživati koristi koje donose vrlo povoljni finansijski uvjeti koji se nude za infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini koje podupire EU. Pružanjem podrške uvezanosti na Zapadnom Balkanu, kao i između Zapadnog Balkana i jedinstvenog tržišta EU, koje je najveće u svijetu, uz projekte autocesta na koridoru Vc, koje podržava EU, nastaju dodatne ekonomske koristi, a putovanje postaje brže i sigurnije.

DIONICA RS

Dionica Johovac - Rudanka osigurava direktnu poveznicu na autocestu Banja Luka – Doboj i postojeću magistralu M17 u Bosni i Hercegovini. Ona dopunjava dvije druge dionice, Vukosavlje – Johovac i Rudanka – Putnikovo, koje grade Autoputevi RS. Brzina kretanja putnika i tereta na ovoj dionici će porasti sa 60 km/h na 100 i 120 km/h.

Uspjeh koji predstavlja završetak dionice Johovac – Rudanka ostvaren je uprkos političkoj nestabilnosti u Bosni i Hercegovini, koja predstavlja rizik za buduća ulaganja EU u infrastrukturu. Finansiranje EU za dva infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj na koridoru Vc i dalje su obustavljena zbog političke krize.  

EU i njene države članice nastavljaju biti najveći i najlojalniji izvor finansiranja za Bosnu i Hercegovinu, kao i najveći trgovinski partner i ulagač u BiH. Međutim, vlasti u državi ne iskorištavaju puni potencijal mehanizama finansiranja EU, uz rizik gubitka stotina miliona eura u ulaganjima u transport i energetsku infrastrukturu. Ured EU u BiH poziva političare da ne propuste prilike koje nudi Evropska Unija, a koje donose jasne i nezamjenjive koristi građanima BiH, navodi se u saopćenju.

OTVARANJE DIONICE

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije