Preduzeće iz Istočnog Sarajeva planira izgradnju gasne elektrane na Jahorini

20.09.2022. 08:45 / Izvor: SRNA
gasifikacija

Direktor preduzeća "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek smatra da je predstojeći sastanak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina u Moskvi prekretnica i šansa.

Direktor preduzeća "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek smatra da je predstojeći sastanak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina u Moskvi prekretnica i šansa koja se ukaže jednom u 200 godina.

Elek je rekao da je Vlada Republike Srpske preko preduzeća "Sarajevo-gas" Istočno Sarajevo odlučila da uđe u gasifikaciju istočnog dijela ovog bh. entiteta te smatra da će sastanak Dodika i Putina praktično biti kamen temeljac tog projekta.

"Zajedno sa Ministarstvom energetike i rudarstva RS-a projektujemo izgradnju gasne elektrane koja će da bude na Jahorini, a riješila bi i napajanje električnom energijom. Republika Srpska ima potpisan direktan gasni aranžman sa Rusijom u kojem se RS tretira kao država, isto kao i Srbija, kroz formu koja u ovom trenutku znači najjeftiniju cijenu gasa u Evropi", rekao je Elek.

On je dodao da očekuje dobre vijesti iz Moskve, napomenuvši da Republika Srpska jedina u regionu ima viškove električne energije.

"Sa ovom gasnom infrastrukturom koju budemo uradili u naredne dvije godine stvorit ćemo i dodatne viškove električne energije s kojom ćemo moći izaći na tržište i omogućiti dodatne prilive u budžet", dodao je Elek.

Dodik će se danas u Moskvi sastati sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije