Travnik: Otvoren Janov most

28.10.2022. 08:01 / Izvor: Fena
Janov most

Svečanom ceremonijom u četvrtak je otvoren "Janov most" - biciklističko-pješački most koji se nalazi na dionici biciklističke staze "Stare pruge" u mjestu Dolac na Lašvi kod Travnika.

Svečanom ceremonijom u četvrtak je otvoren "Janov most" - biciklističko-pješački most koji se nalazi na dionici biciklističke staze "Stare pruge" u mjestu Dolac na Lašvi kod Travnika.

Projekt izgradnje i unapređenja biciklističke staze na trasi stare uskotračne pruge financira se iz sredstava EU kroz projekt "Jačanje turističkog sektora KSB" koji financira EU preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a implementator projekta je Turistička zajednica Srednjobosanske županije.

Direktor TZ SBŽ Miroslav Matošević je istaknuo da je posebno važno pri realizaciji projekta izgradnje biciklističke  staze i novog projekta koji je financiran kroz novi grant,  to što imaju dobru podršku lokalne zajednice i privatnih poduzeća, kao i lokalnog stanovništa.

"Očito je da je je ovo projekt koji ima punu podrušku kompletne društvene zajednice na području Središnje Bosne. Stoga s nestrpljenjem iščekujemo nastavak projekta jer se može još dosta toga uraditi. Naš je cilj da kroz narednih tri do pet godina napravimo bicikllističku infrastrukturu na području Središnje Bosne koja će biti jedna od najboljih u Bosni i Hercegovini", kazao je Matošević.

On je također istaknuo da je Turistička zajednica donijela odluku da se most nazove po preminulom dječaku Janu Lediću.

"Naziv mosta, "Janov most", vezan je za tragično preminulog Jana Ledića budući da je indirektno zaslužan za izgradnju mosta. On je zapravo maštao o mostu koji bi ga povezivao s njegovim prijateljima. Stoga je njegov otac, travnički arhitekt Josip Ledić, na sinov nagovor besplatno projektirao biciklističko-pješački most, a koji je realiziran u okviru izgradnje i uspostave biciklističke staze", kazao je Matošević.

Općina Travnik je u vrlo kratkom vremenskom razdoblju dobila dva korisna mosta, a u samom uređenju Janovog mosta, ističe da su se, pored TZ, volonterski angažirala i poduzeća "Ledić arhitektura", "GP TECTA", te MZ Dolac na Lašvi i drugi pojedinci kako bi područje oko mosta kao i sam most dodatno uljepšali i uredili. Također, rečeno je da je na samoj lokaciji postavljeno i odmorište za bicikliste i prolaznike.

Mostar

Ovom prilikom članovi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik izveli su scenski performans u sjećanje na preminulog dječka, a iz ruku Janovih prijatelja, prema nebu je poletjelo 11 balona za 11 godina poznanstva u čast dječaka koji je usnuo jednu želju, a to je most koji ga povezuje s njegovim prijateljima.

Čast da otvore most i presjeku vrpcu, pripala je Janovoj obitelji.

Članovi biciklističkih klubova s područja SBŽ su za kraj današnje svečane ceremonije, prvom vožnjom preko mosta i službeno povezali biciklističku trasu Stare pruge.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije