Potpisan sporazum o gradnji škole na Stupu

19.11.2022. 08:10 / Izvor: Akta.ba

Radi se o školi u naselju Stup, koja je prijeko potrebna za stanovnike tri mjesne zajednice, pogotovo u posljednjim godinama kada je intenzivirana gradnja novih naselja na ovom lokalitetu.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović s načelnikom Općine Ilidža Nerminom Muzurom i direktoricom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belmom Barlov potpisala je jučer Sporazum o saradnji za realizaciju projekta izgradnje Javne ustanove Jedanaesta osnovna škola Ilidža.

Radi se o školi u naselju Stup, koja je prijeko potrebna za stanovnike tri mjesne zajednice, pogotovo u posljednjim godinama kada je intenzivirana gradnja novih naselja na ovom lokalitetu. 

"Projekt će biti finansiran iz budžeta Ministarstva, odnosno Vlade KS i Općine Ilidža. Predviđeno je da škola ima 5.500 metara kvadratnih korisne površine. Procijenjeni broj učenika je 500, a tendencija je da škola radi u jednoj smjeni", objasnila je ministrica Hota-Muminović. 

sporazum

Načelnik Muzur je kazao da je na Stupu izgrađeno ogromno stambeno naselje, čime se uvećala potreba za izgradnjom škole.

Objasnio je da je dio sredstava osiguran u ovoj, a da će ostali biti pripremljen u narednoj godini. Kako je kazao, u saradnji sa Zavodom za izgradnju predstoji detaljna analiza projekta, da se ne bi došlo u nepredviđene situacije kada počnu radovi. Potom slijedi raspisivanje javne nabavke i izvođenje radova. Objasnio je da gradnja košta oko 13 miliona KM, ali da bi, uz vrijednost zemljišta u vlasništvu Općine, te opremanje, projekt ukupno mogao koštati oko 25 miliona maraka. 

Govoreći o početku radova, odnosno o početku rada škole, načelnik Muzur rekao je da na to utiče više faktora, te da je o tačnoj dinamici nezahvalno govoriti. 

Direktorica Barlov kazala je da će Zavod pružiti svu neophodnu tehničku podršku ovom projektu – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije