Započete aktivnosti na proširivanju Osnovne škole "Malta"

05.12.2022. 09:03 / Izvor: Akta.ba
Novo Sarajevo

Na inicijativu načelnika Općine Novo Sarajevo, Hasana Tanovića, krajem prošle sedmice održan je sastanak sa upravom Osnovne škole "Malta" i predstavnicima općinskih službi.

Na inicijativu načelnika Općine Novo Sarajevo, Hasana Tanovića, krajem prošle sedmice održan je sastanak sa upravom Osnovne škole "Malta" i predstavnicima općinskih službi, na kojem su se analizirali koraci koje je neophodno poduzeti kada je u pitanju proširivanje prostornih kapaciteta, odnosno dogradnja objekta, Osnovne škole "Malta".

Ovu osnovnu školu pohađa 707 učenika, organizovanih u 18 odjeljenja od prvog do četvrtog  razreda i 16 odjeljenja od petog do devetog  razreda. Uprava je navela da škola ne raspolaže odgovarajućim prostornim kapacitetima da bi mogla izvoditi nastavu na odgovarajući način u skladu sa savremenim pedagoškim standardima.

Ključni problemi su neodgovarajući broj učionica za izvođenje razredne nastave, te neodgovarajući prostor produženog boravka i biblioteke. 

Budući da se radi o kompleksnom projektu, kao i nizu složenih predradnji koje se moraju izvršiti da bi se pristupilo realizaciji projekta proširivanja škole, načelnik dr. Tanović pojasnio je šta će Općina prvo pokrenuti.

"Nakon uvida u postojeću dokumentaciju konstatovano je da objekat Osnovne škole „Malta“ nije upisan u zemljišnim knjigama niti je škola titular prava vlasništva na istoj. Također, pripadajuće zemljište koje služi redovnoj upotrebi škole i na kojem se trenutno objekat nalazi upisano je na više različitih vlasnika, tako da će Općina prvo pokrenuti proceduru rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Postojeći Regulacioni plan „Centra Novo Sarajevo„ nije predvidio proširenje objekta škole, potrebno je da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo izvrši analizu, te donese prijedlog odluke o opravdanosti proširenja objekta škole "Malta". Ovu odluku resorno Ministarstvo treba predložiti i Vladi Kantona Sarajevo na usvajanje", pojasnio je načelnik Tanović.

Imajući u vidu stvarnu potrebu i značaj osiguravanja što boljih uslova za rad i odvijanje nastave u ovoj osnovnoj školi, Općina Novo Sarajevo preuzela je obavezu da uputi poziv Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS kako bi se formirala radna grupa u cilju efikasnijeg dogovora po pitanju nadležnosti i narednih koraka u rješavanju ove problematike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije