1,2 miliona KM

Obilazak radova na obnovi Doma zdrava Ilidža

23.12.2022. 12:20 / Izvor: Akta.ba
dom zdravlja

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović obišao je danas objekt Dom zdravlja Ilidža na kojem se izvode radovi u okviru projekta "Energijska efikasnost u javnim objektima KS".

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović obišao je danas objekt Dom zdravlja Ilidža na kojem se izvode radovi u okviru projekta "Energijska efikasnost u javnim objektima KS".

Dom zdravlja Ilidža se nalazi u srcu Ilidže i centar je primarne zdravstvene zaštite za više od 60.000 građanki i građana Kantona Sarajevo. Unatoč tome, uposlenici i stanovnici Ilidže već dugi niz godina čekaju na obnavljanje dotrajale infrastrukture ovog objekta.

Uzimajući u obzir navedeno, u skladu sa strateškim opredjeljenjem Vlade KS, Dom zdravlja Ilidža je prepoznat kao jedan od prioritetnih projekata i odabran za povećanje mjera energijske efikasnosti u okviru prvog seta objekata.

"Dom zdravlja Ilidža je jedan od najznačajnijih javnih objekata u ovoj lokalnoj zajednici. Iz tog razloga, ponosan sam na činjenicu da će po završetku planiranih radova ovaj objekt zasijati u novom ruhu, te biti reprezentativan primjer opredjeljenja Vlade KS da se implementacijom ovakve vrste projekta osiguraju bolje uslove rada i boravka za krajnje korisnike, ali i poboljša nivo zdravstvenih usluga za stanovnike Ilidže. Dom zdravlja Ilidža je primjer uspješne saradnje Vlade KS, Općine Ilidža, Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, te niza drugih partnera koji kontinuirano daju svoj doprinos u osiguranju ljepšeg i zdravijeg okruženja za cjelokupno društvo", izjavio je resorni ministar Enver Hadžiahmetović.

dom zdravja

Prilikom planiranja intervencija na objektu Dom zdravlja Ilidža, sve mjere su usaglašene sa autorom projektnog rješenja, arhitektom Draganom Bijedićem. Planirane mjere koje se trenutno implementiraju uključuju radove povećanja energijske efikasnosti na vanjskoj ovojnici objekta, a što podrazumijeva zamjenu dotrajalih otvora - prozora i vrata, termoizolaciju fasade, ugradnju termostatskih ventila na postojećim radijatorima, prateće pripremne, molersko-zidarske, limarske i gromobranske radove.

Vrijednost radova je blizu 1,2 miliona KM.

Pored Doma zdravlja Ilidža, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, kao implementator projekta "Energijska efikasnost u javnim zgradama u KS" će na području Općine Ilidža investirati u povećanje mjera energijske efikasnosti na objektima JU "Prva osnovna škola" i JU "Treća osnovna škola".

Za projekt "Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo" Vlada Kantona Sarajevo je obezbijedila finansiranje u iznosu od 8.000.000 eura iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dok je Evropska unija, kroz implementaciju Regionalnog EE programa, obezbijedila nepovratna sredstva u iznosu od 2.000.000 eura.

dom zdravlja

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije