Kinske investicije

Radovi na izgradnji HE Dabar mogli početi već početkom marta

06.01.2023. 07:48 / Izvor: Akta.ba
HE Dabar

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije "Gezouba".

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije "Gezouba“ (Gedžuba) i predstavnicima Elektroprivrede RS, tj. zavisnih preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici" i "HE Dabar“.

Ministar Đokić je organizovao ovaj sastanak kao nastavak sastanka koji je održan 26. decembra prošle godine na temu ubrzanja aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje hidroelektrane "Dabar".

Na sastanku je konstatovano da su, u skladu sa zaključcima sa prošlog sastanka, provedene potrebne radnje i dostavljeni dokumenti Izvozno-uvoznoj banci Kine, čime su riješena preostala otvorena pitanja i ispunjeni uslovi za povlačenje kreditnih sredstava ove banke za realizaciju pomenutog projekta. Ono što je u tom smislu preostalo je da banka definiše tačne datume za potpisivanje zvaničnih dokumenata po kojima će se vršiti plaćanje odobrenih sredstava.

Ministar Đokić je istakao da Vlada Republike Srpske, kao i on lično, zahtjeva da se aktivnosti na realizaciji ovog projekta maksimalno ubrzaju i da su i prošli i ovaj sastanak organizovani u tom cilju.

Ministar je još jednom ponovio da od svih strana u projektu, tj. Mješovitog holdinga Elektroprivreda Republike Srpske, zavisnih preduzeća „HE na Trebišnjici“ i „HE Dabar“, kao i kineske kompanije „Gezouba“ zahtjeva da učine dodatni napor kako bi projekat nesmetano i bez odlaganja išao naprijed i kako bi radovi na izgradnji ovog objekta krenuli što prije, kao i da redovno izvještavaju Vladu i resorno ministarstvo o svim aktivnostima koje se u tom smislu provode.

Predstavnici kompanije „Gezouba“ su izrazili zadovoljstvo onim što je u posljednje dvije nedelje učinjeno u pogledu ubrzanja aktivnosti na realizaciji projekta i istakli da bi, prema nekim njihovim procjenama i ovom dinamikom, radovi na izgradnji hidroelektrane mogli početi već početkom marta mjeseca ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije