EFNS dolazi u Sarajevo

Igman uskoro dobija strelište za biatlon, u toku radovi vrijedni oko 400.000 KM

06.01.2023. 09:41 / Izvor: Akta.ba

Pored hotela Monti na Igmanu trenutno je u izgradnji strelište za biatlon koje će se koristiti tokom održavanja 53. EFNS-a (Evropskog prvenstva šumara u nordijskim ski disciplinama) - Igman - Sarajevo, potvrđeno je za portal Akta.ba iz KJP ZOI 84.

Pored hotela Monti na Igmanu trenutno je u izgradnji strelište za biatlon koje će se koristiti tokom održavanja 53. EFNS-a (Evropskog prvenstva šumara u nordijskim ski disciplinama) - Igman - Sarajevo, potvrđeno je za portal Akta.ba iz KJP ZOI "84.

"Strelište za biatlon biće izgrađeno i spremno za održavanje takmičenja koje nas očekuje ove godine u periodu od 5. do 11. feburara. Važno je istaći da je strelište projektovano i da se gradi u skladu sa svim IBU (International Biathlon Union) standardima, te da će strelište biti opremljeno najkvalitetnijim elektro-mehaničkim metama finske kompanije Kurvinen, vodećeg evropskog proizvođača ove vrste opreme koja je također potpuno u skladu sa IBU pravilima i standardima", pojasnili su iz KJP ZOI "84.

 

strelište

Za najuspješnijeg ponuđača izabrana je kompanija HALILOVIĆ d.o.o. Sarajevo, Ilijaš, a vrijednost radova iznosi 458.478 KM sa PDV-om.

S obzirom da je prihvatljiva ponuda iznosila 391.862,08 KM, a što je bilo preko procjenjene vrijednosti predmetne nabavke koja iznosi 330.000,00 KM obezbijeđen je dodatni izvor financijskih sredstava i nadomještena razlika od 61.862,08 KM bez PDV-a za koliko ponuda prelazi procjenjenu vrijednost predmetne nabavke, kako bi se predmetna nabavka uspješno okončala. 

U planu je revitalizacija i rekonstrukcija objekata tehnička baza i akumulaciono jezero već sa sticanjem uvjeta za građenje na lokaciji u ovoj godini nakon ski sezone.

"Objekat strelišta krucijalan je za održavanje samog takmičenja, pa je njegova izgradnja svakako prioritet. Cilj nam je vratiti sport na Veliko polje i oživjeti nordijski centar na ovoj lokaciji", rekli su, dodajući da je Bjelašnica pogodna za alpske discipline, ali ponuda Olimpijskog centra Bjelašnica - Igman biće svakako kompletnija oživljavanjem i afirmacijom nordijskih disciplina.

streliste

Osim revitalizacije i rekonstrukcije infrastrukturnih objekata, planirana je i sanacija biatlon staza, kao i nabavka specijalnih mašina za uređenje biatlon staza.

"Teretne sanke Alpina Sherpa već su isporučene na lokaciju ski centra, dok se očekuje skorija isporuka tabača snijega PistenBully 100 koji specifično zadovoljava potrebe uređenja staza za nordijske skijaške discipline", kazali su za naš portal.

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo je na 14. sjednici, održanoj 18. marta 2021. godine održavanje EFNS-a proglasila projektom od javnog značaja za Kanton Sarajevo.

U maju mjesecu prošle godine dogovorene su detaljne aktivnost za sprovedbu ovog projekta.

Ministar privrede KS Adnan Delić je tada izjavio da će ovaj projekat doprinijeti rješavanju zapuštenosti i nebrige o olimpijskim nordijskim objektima namijenjenim za biathlon i skijaško trčanje na Velikom Polju na Igmanu.

Organizacija EFNS-a na Igmanu nije samo sportsko takmičenje, već i susret evropskih šumara i znanstvenika iz ove oblasti za koje će se, u toku sedmodnevnog programa, organizirati stručni seminari o našim šumama i aktuelnim temama u šumarstvu, ekologiji, klimatskim promjenama, turizmu i sl.

U sklopu programa planirane su i stručne i kulturno–historijske ekskurzije na turističkim lokacijama Kantona Sarajevo, dok će obnovljeni olimpijski objekti biti upotrebni, kako za ljetne, tako i za zimske sezone.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije