Moderna dvorana

Milionski projekt: Stvoreni uslovi za izgradnju nove sportske dvorane u Hrasnici

12.01.2023. 08:32 / Izvor: Akta.ba
dvorana hrasnica

Nakon što je srušen stari objekat dvorane, stekli su se svi uslovi za izgradnju nove dvorane u Hrasnici.

Nakon što je srušen stari objekat dvorane, stekli su se svi uslovi za izgradnju nove dvorane u Hrasnici. Općina Ilidža objavila je javni poziv za izvođenje radova na izgradnji nove sportske dvorane.

Riječ je o otvorenom postupku u oviru kojeg je procjenjena vrijednost radova od 6.622.589,17 KM bez PDV-a.

Period na koji se zaključuje ugovor je 16 mjeseci. Rok za prijem ponuda/zahtjeva za učešće je 13.02.2023. godine.

Rok za izradu Izvedbenog projekta montažne AB konstukcije, sa statičkim proračunom, kao i eventualne izmjene projekta monolitne AB konstrukcije i ostalih faza projekta zbog primijenjenog montažnog Sistema je maksimalno 30 kalendarskih dana. Rok za izvođenje radova i opremanje objekta do primopredaje je maksimalno 16 mjeseci.

Ponuđači su dužni ponuditi garanciju na izvedene radove u trajanju od 2 godine računajući od dana primopredaje radova te 5 godina na ugrađenu opremu.

Podsjećamo, postojeća sportska dvorana sa pripadajućim vanjskim prostorima se nalazi unutar sportskog kompleksa fudbalskog stadiona Famos, a objekti su izgrađeni 60-tih godina prošlog vijeka.

Urađen je idejni projekat na osnovu kojeg je pribavljena urbanistička suglasnost. Projekat je uradila firma Panacon d.o.o. Sarajevo u junu 2021. godine. Projektovana spratnost je Su+P+1 sa predviđenim parkiranjem sa unutrašnje strane lokacije. Objekat je planiran za održavanje međunarodnih sportskih takmičenja kao što su: rukomet, odbojka, košarka, mali nogomet, tenis i dr.


Minimalna površina objekata treba da je 3.252 m2 i da je svijetla dimenzija sportske plohe u prizemlju dimenzija 44,00 x 24,00 te da je svijetla visina od poda do konstrukcije stropa 13 metara.

Objekat projektovati kao klasično-montažni od armirano-betonskih prefabrikovanih elementa. Osnovnu konstrukciju planirati kao AB skeletnu sa savremenim tehničkim rješenjima, kvalitetnim materijalima skladnih boja, prilagođeno namjeni objekta. Arhitekturu uklopiti u postojeći urbani i prirodni ambijent, odnosno koristiti jednostavne linije i skladne boje, pojašnjeno je.

U martu prošle godine, UNDP BiH raspisao je oglas za pripremu glavnog projekta i supervizije izgradnje sportske dvorane u Hrasnici.

Izgradnju nove sportske dvorane, koja je za općinu Ilidža jedan od kapitalnih projekata, finansijski će podržati i Ministarstvo kulture i sporta KS sa 1,75 miliona KM.

Modernim izgledom sportska dvorana u Hrasnici će unaprijediti kompleks oko stadiona Famosa, koji je posljednjih godina bio prilično zapušten i u lošem stanju, a prvi korak ka poboljšanju njegovog izgleda načinjen je izgradnjom terena sa umjetnom travom, kazao je ranije načelnik Nermin Muzur.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije