Porast broja djece

Utvrđeno da postoji javni interes za osnivanje OŠ "Rosulje" u Vogošći

13.01.2023. 11:53 / Izvor: Akta.ba
škola

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je jučer Prijedlog odluke o postojanju javnog interesa za osnivanje Javne ustanove Osnovna škola "Rosulje" Vogošća, te ga je uputila u skupštinsku proceduru.

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je jučer Prijedlog odluke o postojanju javnog interesa za osnivanje Javne ustanove Osnovna škola "Rosulje" Vogošća, te ga je uputila u skupštinsku proceduru.

Ovom prijedlogu odluke prethodio je Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti za osnivanje škole u spomenutom naselju, koji je Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS dostavila Općina Vogošća.

Kako je navela resorna ministrica Naida Hota-Muminović, zbog kontinuirane stambene gradnje na lokalitetu Rosulje, kao i širenja ovog naselja, u stalnom je porastu broj djece predškolskog uzrasta, kao i osnovaca od školske 2009/2010. godine.

"Uzevši u obzir da djeca iz ovog naselja, kao i naselja koje mu gravitiraju, uglavnom pohađaju osnovne škole u centralnom dijelu Vogošće, i to OŠ ‘Zahid Baručija’ i OŠ ‘Mirsad Prnjavorac’, ustanovljeno je da je samo u ove dvije škole broj učenika u tekućoj školskoj godini porastao za 77. Od školske 2009/2010. godine, evidentirano je 249 učenika više. Svakako da je povećanje broja učenika u najvećoj mjeri rezultat izgradnje novih stambenih jedinica, a koje uglavnom naseljavaju porodice sa djecom predškolskog uzrasta. Osim toga, u spomenutim vogošćanskim školama premašen je optimalan broj odjeljenja i učenika utvrđen Pedagoškim standardima i normativima", obrazložila je, između ostalog, razloge opravdanosti osnivanja škole na Rosuljama ministrica Hota-Muminović.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje je osiguralo sredstva za izradu glavnog projekta gradnje škole, kao i za druge neophodne procedure, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije