ENERGETSKA EFIKASNOST

GIZ će finansirati solarnu elektranu na sportskoj dvorani Sokolac

02.02.2023. 10:12 / Izvor: Akta.ba
dvorana sokolac

Na sastanku predstavnika sokolačke opštine i GIZ-a dogovoreno finansira postavljanje solarne elektrane na Sportskoj dvorani na Sokocu.

Na sastanku predstavnika sokolačke opštine i Njemačke razvojne agencije /GIZ/ dogovoreno je da GIZ finansira postavljanje solarne elektrane na Sportskoj dvorani na Sokocu, sa koje će se toplotnom energijom snabdijevati obližnji objekti Osnovne škole i Srednjoškolskog centra.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima nakon sastanka da su razgovori o energetskoj efikasnosti iz obnovljivih izvora otvoreni ranije i da se privodi kraju priča o uspostavljanju solarne elektrane od 110 megavata na području ove lokalne zajednice.

On je naglasio da je u ovom projektu 100 posto investitor njemačka organizacija, te da očekuje da će taj posao biti završen u nekoliko narednih mjeseci.

Bjelica je istakao da se sada radi na manjim projektima i da je u prioritetu podrška sportu.

"Prvo smo kandidovali našu Sportsku dvoranu da se na nju postavljaju solarni paneli za proizvodnju električne energije i krenuće se od 50 kilovata, te nastaviti u skladu sa procjenom koja će sve snaga biti potrebna", naveo je Bjelica.

sastanak sokolac

On je istakao da je namjera da na solarnu elektranu na Sporskoj dvorani budu povezani objekti Osnovne škole "Sokolac", Srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški" i Osnovnog suda Sokolac, kao i objekti u ovom dijelu naselja čija gradnja se očekuje.

Bjelica je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje sa GIZ-om koja traje već deset godina i u kojoj se Sokolac pokazao kao otvorena lokalna zajednica, interesantna za investitore i pouzdan partner Razvojnoj banci Savjeta Evrope, Svjetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Evropskoj investicionoj banci.

Konsultant u GIZ-u za razvoj energetske efikasnosti obonovljivih izvora energije Zdravko Stefanovski naveo je da su ranije započeti razgovori realizovani podrškom ideji opštine Sokolac da Sportska dvorana postane centar za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora postavljanjem solarne elektrane.

On je naglasio da će postojeće kotlovnice na ugalj, koje su i zagađivači, biti zamijenjene na ovim objektima toplotnom pumpom čime će se razviti samoodrživ novi koncept male distributivne energije prema osnovnoj i srednjoj školi.

Stefanovski je dodao da je naredni korak priprema potrebne tehničke dokumentacije i aplikacijski dio sa strane opštine.

"Finansijska konstrukcija svega toga je sa najmanjim opterećenjem za opštinu, a sa najvećim dobitkom za sve stanovnike na Sokocu", rekao je Stefanovski.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije