Radovi vrijedni više od 20 miliona KM

Izgradnja nove zgrade pedijatrije SKB-a Mostar u završnoj fazi

17.02.2023. 09:06 / Izvor: Fena
pedijatrija mostar

Završetak osnovnih radova na novoj zgradi Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar planiran je za maj 2023. godine.

Završetak osnovnih radova na novoj zgradi Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar planiran je za maj 2023. godine, a kada će mostarska pedijatrija preseliti u nove prostorije još nije poznato.

Direktor SKB Mostar Ante Kvesić ranije je najavljivao kako će krajem 2022. godine Klinika za dječje bolesti preseliti u novu zgradu, no zbog pandemije koronavirusa i vala poskupljenja taj rok je probijen.

"Najveći utjecaj na produženje roka gradnje imali su pandemija covid-19 koja je utjecala na normalno funkcioniranje gradilišta, te problem nabavke i isporuke materijala (kašnjenja isporuka materijala i opreme), kao i povećanje tržišnih cijena nabave materijala i tehničke opreme čija je vrijednost znatno veća u odnosu na cijene koje su egzistirale u vrijeme formiranja ponude od 26. 6. 2020. godine”, kazali su Feni iz SKB-a Mostar.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u novembru prošle godine donijela je odluku o kreditnomu zaduženju u iznosu od 15 miliona maraka za finandiranje projekta izgradnje, obnove i opremanja triju bolnica u HNK-u, a od tog iznosa 7 miliona namijenjeno je za opremanje i dovršetak izgradnje Klinike za dječje bolesti.

Iz SKB-a podsjećaju kako je vrijednost do sada izvedenih radova 20,24 miliona maraka te da je završetak građevinskih radova po osnovnom ugovoru sada predviđen za maj 2023. godine.

Useljenje u novu zgradu i početak rada Klinike za dječje bolesti ovisi o realizaciji dodatnih projekata koji se odnose na opremanje objekta klinike i nadogradnja objekta tople veze (cca. 1000 m2) kojom bi se dio postojećih prostora bolničke ljekarne dislocirali iz prostora tople veze i omogućila komunikacija klinike s glavnim medicinskim objektom.

Ovim dodatnim projektom osigurala bi se komunikacija Klinike za dječje bolesti s drugim bolničkim objektima i sadržajima koji su neophodni za funkcioniranje klinike (operacijske sale, laboratorij, radiologija, sterilizacija), naveli su iz SKB-a.

Trenutno su u toku molerski radovi, izrada kasetiranih i monolitnih spuštenih stropova, izrada PVC podova, ugradnja unutrašnje bravarije te postavljanje fasade na jugoistočnoj strani objekt.

Kada bude gotova nova zgrada pedijatrije imat će pet etaža: suteren, prizemlje i tri sprata, s nešto manje od 11.000 kvadratnih metara prostora.

U suterenu bit će smješten tehnički prostori, čisteći servis, garderoba, dvorana za sastanke, a u prizemlju prijem pacijenata, sadržaji specijalističko konzilijarnih djelatnosti te dnevna bolnica.

Stacionarni sadržaji pedijatrije bit će smješteni na prvom i drugom spratu, dječja kirurgija na drugom katu, dok će stacionarni sadržaji neonatološkog odjela i jedinice intenzivnog liječenja biti smješteni na trećem spratu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije