11 miliona KM za prelaze u BiH

Za izgradnju graničnih prelaza Klobuk i Zupci iz budžeta 5,5 miliona KM

24.02.2023. 10:11 / Izvor: SRNA
granični prelazi

Savjet ministara donio je odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta "Izgradnja graničnih prelaza Klobuk i Zupci".

Savjet ministara donio je odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta "Izgradnja graničnih prelaza Klobuk i Zupci" procijenjene vrijednosti 5,5 miliona KM, koju je predložila Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Riječ je o višegodišnjem projektu koji će biti finansiran iz budžeta institucija BiH na godišnjem nivou, i to za 2023. godinu dva miliona KM, a u 2024. godini planirano je 3,5 miliona KM, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Sporazumom i pratećim aneksima koje su ranije zaključile BiH i Crna Gora, Klobuk i Zupci su dvije od četiri lokacije određene za zajedničke granične prelaze za međunarodni putnički i robni promet.

Realizacija ovog projekta omogućiće pojednostavljenje graničnih kontrola i brži protok ljudi i robe između BiH i Crne Gore.

Na sjednici je donesena i odluka o izmjeni odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta za “Izgradnju i opremanje objekta za smještaj zaposlenih UIO i Granične policije na aerodromu u Banjaluci” kojom se odobrava dodatnih 650.000 KM za realizaciju ovog projekta.

Ova je odluka donesena zbog značajnog rasta cijena građevinskog materijala i usluga, zbog čega je ukupna vrijednost ovog projekta porasla na 3.650.000 KM.

Na prijedlog UIO donesena je odluka o izmjeni i dopuni odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta za 2023. i 2024. godinu – “Izgradnja i opremanje graničnog prelaza Osoje” kojom se za 650.000 KM povećava iznos za realizaciju projekta.

Umjesto ranije odobrenih 5,2 miliona KM za ovaj projekat, sada je odobreno 5.850.000 KM, a 650.000 KM biće osigurano iz budžeta UIO BiH.

Savjet ministara je donio odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta “Osiguravanje preduslova za izgradnju graničnih prelaza za pogranični promet čija će se izgradnja finansirati iz IPA fondova”.

Riječ je o projektu procijenjene vrijednosti 2.150.000 KM, a sredstva iz budžeta institucija BiH biće utrošena za nabavku zemljišta u iznosu od 1.700.000 KM i pribavljanje dozvola i saglasnosti za izgradnju graničnih prelaza u iznosu od 450.000 KM.

UIO planirala je izgradnju objekata na graničnim prelazima za pogranični promet, koja bi se finansirala iz bespovratnih sredstva IPA fondova na ukupno 28 lokacija, s tim da bi se u prvoj fazi radilo na osiguravanju lokacijskih i drugih uslova za 13, a u drugoj fazi za još 15 graničnih prelaza za pogranični promet, navedeno je u saopštenju.

Savjet ministara je donio odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta “Izgradnja graničnih prelaza Čepikuće i Brod”, procijenjene vrijednosti 2.000.000 KM.

Sredstva se osiguravaju iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH i to u 2023. godini 750.000 KM, a preostalih 1.250.000 KM u 2024. godini.

Za izgradnju graničnih prelaza Čepikuće i Brod planirani su iznosi od po milion KM.

Okončanjem radova planirane izgradnje infrastrukture na ova dva međunarodna granična prelaza prema Hrvatskoj biće osigurani optimalni uslovi za rad zaposlenih carinskih, policijskih i ostalih kontrolnih službi, što će omogućiti ubrzan protok robe i putnika, te skratiti vrijeme zadržavanja na granici.

Na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, donesene su dvije odluke o usvajanju više smjernica kojima se želi poboljšati informatička bezbjednost u institucijama BiH.

Savjet ministara je dao podršku aktivnostima Ministarstva odbrane koje je naložilo Predsjedništvo BiH u vezi sa slanjem pripadnika Oružanih snaga BiH u humanu misiju u Tursku, gdje su pomagali na ublažavanju tragičnih posljedica razornih potresa.

Ministarstvo finansija i trezora će na osnovu finansijskog zahtjeva Ministarstva odbrane pripremiti i Savjetu ministara dostaviti prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće budžetske rezerve u skladu s postupanjem po zaključku Predsjedništva BiH, navedeno je u saopštenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije