Nedovoljni kapaciteti

Banjalučki aerodrom: Ekspanzija saobraćaja traži veću zgradu i pistu

10.03.2023. 07:51 / Izvor: Glas Srpske
Aerodrom Banja Luka

Zbog nagle ekspanzije putničkog saobraćaja postojeća zgrada banjalučkog Aerodroma ne zadovoljava potrebe istovremenog opsluživanja više letova.

Zbog nagle ekspanzije putničkog saobraćaja postojeća zgrada banjalučkog Aerodroma ne zadovoljava potrebe istovremenog opsluživanja više letova i prijema velikog broja putnika u kratkom vremenu, pa rekonstrukcija tog objekta i proširenje piste predstavljaju prioritet.

Navedeno je to u Prijedlogu plana poslovanja za period 2023 - 2025. godine preduzeća za usluge u vazdušnom saobraćaju "Aerodromi Republike Srpske" u kojem stoji da je rekonstrukcija aerodromske zgrade preduslov za širenje, ali i opstanak postojećeg nivoa saobraćaja.

"Rekonstrukcija aerodromske zgrade planirana je u iznosu od 1.500.000 KM na osnovu kandidovanog projekta koji je uvršten u Preliminarnu listu javnih projekata RS i realizovaće se ukoliko sredstva budu odobrena. Jedan od prioriteta je otkup zemljišta za proširenje piste, nakon čega bi se mogla izvršiti izgradnja i sanacija ograde perimetra, te projekat sanacije betonskih i asfaltnih površina na platformi i poletno-sletnoj stazi, za čiju realizaciju su potrebna dodatna sredstva viših nivoa vlasti", stoji u dokumentu koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, a koji će krajem mjeseca razmatrati Skupština akcionara.

Zbog povećanog obima saobraćaja, navodi se da je preduzeće izloženo značajnom problemu nedostatka radne snage, kao i vatrogasaca, za šta su potrebna dodatna sredstva, zbog čega, kako piše u dokumentu, u narednom periodu očekuje povećanje subvencije Vlade RS sa planiranih 2,2 miliona na 2,5 miliona maraka.

U planskom periodu preduzeće će kontinuirano raditi na povećanju broja avio-operacija i broja prevezenih putnika, a dugoročni cilj je da se svake godine broj prevezenih putnika povećava za više od deset odsto, kao i da se svake godine uvedu najmanje dvije nove destinacije.

"U ovoj godini u planu je da se preveze 478.411 putnika, što bi u odnosu na 2022. bilo povećanje od 39,47 odsto. U 2024. godini planirano je povećanje boja putnika za 10,37 odsto, a u 2025. godini 18,66 odsto. Takođe, ove godine nastavljaju da saobraćaju sve dosadašnje avio-linije, uz uvođenje dva nova čarter leta za Atinu i Tunis, s tim da se očekuje i uvođenje novih destinacija od strane kompanija "Ryanair" i "Wizz air"", stoji u trogodišnjem planu poslovanja Aerodroma.

Navodi se da je neophodno intenzivirati aktivnosti koje će doprinijeti poboljšanju kvaliteta i obima usluga, a u planu je i razvijanje kargo saobraćaja.

"Za razvoj kargo saobraćaja obezbijeđeni su svi neophodni uslovi. Preduzeće posjeduje savremeno opremljen objekat za skladištenje svih vrsta robe, kao i neophodne dozvole i opremu za rad. Potrebno je u narednom periodu ostvariti saradnju sa avio-kompanijama ili komitentima zainteresovanim za transport robe vazdušnim putem. U toku su određeni pregovori i očekuje se u narednom periodu realizacija. Sada se kargo saobraćaj obavlja samo na redovnim letovima "Air Srbije" ", istaknuto je u dokumentu.

Prihodi

U Prijedlogu plana poslovanja Aerodroma RS za ovu godinu planirani su prihodi u iznosu od 7,77 miliona KM, što je za 28,4 odsto više u odnosu na procjene u 2022. godini.

"Najveće povećanje prihoda očekuje se od prodaje robe, odnosno od ugostiteljske djelatnosti. Planirano je povećanje prihoda i od aerodromske takse, kao i od avio-opsluživanja", navodi se u dokumentu u kojem stoji da je ove godine u planu i otvaranje mjenjačnice i fri-šopa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije