Nova zgrada

Mostarska pedijatrija će biti gotova do kraja godine

10.03.2023. 09:22 / Izvor: Federalna.ba
pedijatrija

Nova zgrada mostarske pedijatrije svoja vrata za najmlađe pacijente otvorit će do kraja godine.

Nova zgrada mostarske pedijatrije svoja vrata za najmlađe pacijente otvorit će do kraja godine. Riječ je o projektu koji je dugo planiran jer je postojeću zgradu pedijatrije bilo nemoguće rekonstruisati. Zbog toga je rukovodstvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar odlučilo počne izgradnju ovog objekta.

Nova zgrada je smještena nasuprot zgrade Klinike za onkologiju i povezana je koridorom s velikim objektom. Odjel dječije hirurgije će biti izmješten u novu zgradu, ali će operacijski blok i dalje ostati u glavnom objektu.

Izgradnja zgrade mostarske pedijatrije privodi se kraju i nova klinika za dječije bolesti biti će jedna od najmodernijih u regiji. Na 9.000 kvadratnih metara površine nalazit će se 200 bolesničkih kreveta

"Koridor je, zapravo, gotov. Imamo samo jedan problem u njemu, na prvom dijelu ove zgrade nam je bolnička ljekarna i onda bismo morali nju izbaciti. Napravili smo projekat, pa ćemo nju dići iznad tako da nam je koridor 90 posto gotov", ističe Ante Kvesić, direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Izgradnja nove zgrade klinike za dječije bolesti smatra se trenutno najznačajnijim investicijskim projektom u zdravstvene svrhe na području Federacije BiH.

"Svaka soba je za majku i dijete, svaka soba ima sanitarni čvor, dizala, intezivna je na najvišoj razini. Ne kažem da će biti dobro, to je futuristički, to je bolnica za drugu polovinu 21. stoljeća", dodaje Kvesić.

Projekt finansira Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona iz kreditnog zaduženja kod Saudijskog fonda za razvoj. Zbog poskupljenja i povećanih troškova, Vlada je osigurala još 13 miliona maraka kreditom kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine za realizaciju projekta izgradnje, obnove i opremanje bolnica u HNK-a, od čega je 7 miliona za opremanje Klinike za dječije bolesti.

"Nakana Vlade, zajedno sa menadžmentom SKB-a, jeste da čim prije dogotovimo taj projekat u cijelosti i da se razina zdravstvene usluge za naše najmlađe sugrađanje podigne za još jednu ili dvije stepenice više. Ljudi koji žive u Mostaru ili koji dođu namjerno ili slučajno u Mostar mogu vidjeti taj objekat pedijatrije koji je u velikoj mjeri već završen", kaže Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK-a.

Inače, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, pored Herecegovačko-neretvanskog, liječe se i pacijenti iz Zapadnohercegovačkog te Kantona 10.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije