Trideset godina prepušten propadanju

Počelo deminiranje aerodroma "Željava"

15.03.2023. 09:27 / Izvor: Akta.ba
aerodrom željava

Sredstva za ove aktivnosti osigurana su iz državnog budžeta.

Deminerski timovi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine započeli su proces deminiranja na lokalitetu nekadašnjeg vojnog aerodroma "Željava", nadomak Bihaća, a planirano je da ove aktivnosti traju do kraja novembra ove godine.

Sredstva za ove aktivnosti osigurana su iz državnog budžeta, potvrdio je Aladin Bajraktarević, šef Regionalnog ureda Centra za uklanjanje mina BiH.

"Radi se deminiranje oko dva miliona metara kvadratnih teritorije koja se nalazi na području Bosne i Hercegovine. Plan je da se tehničko izviđanje i čišćenje, odnosno deminiranje terena završi u narednih 18 mjeseci", istakao je Bajraktarević.

Deminiranje ovog područja posebno je značajno s aspekta sigurnosti građana, te realizacije turističkih i privrednih planova, a treba istaći kako je Republika Hrvatska u proteklim godinama obavila deminiranje prostora aerodroma koji se nalazi na njenoj teritoriji.

Prostor nekadašnjeg vojnog aerodroma, koji je već punih trideset godina prepušten propadanju i zubu vremena, u posljednjih godinu dana oživljavaju članovi Aero-kluba "Željava", nakon što im je Vlada Federacije BiH dala da koriste taj lokalitet na period od deset godina.

Namjera članova ovoga kluba je da uspostave letjelište za sportske potrebe kako bi se omogućio prijem aviona čiji je kapacitet do deset osoba.

U međuvremenu očistili su oko kilometar poletno-sletnih staza koje je vremenom okovalo rastinje, a pokrenuto je i saniranje dijelova piste koji su u međuvremenu propali. Predsjednik pomenutog kluba Hamdija Mešić kaže kako sve aktivnosti finansiraju vlastitim sredstvima, a cilj svega je da se na ovome lokalitetu razvijaju aero-sport i turizam.

Prema njegovim riječima, ovaj vojni aerodrom presijeca međudržavna linija razrgraničenja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali se veći dio aerodromskih pista nalazi na teritoriji naše zemlje.

Namjera članova kluba je da u budućnosti prilagode prostor za sve vrste sportskog letenja koje uključuje male avione i jedrilice, te padobranstvo. Također, žele da privuku potencijalne turiste koje zanima istorija i tajne koje krije nekadašnji vojni aerodrom "Željava", čiji je najveći dio skriven u njedrima planine Plješevice.

"Uvjereni smo da bi se na ovakav način mogla upotpuniti turistička ponuda Bihaća, koja uključuje Nacionalni park 'Una' i druge sadržaje", kaže Mešić.

Ovaj nekadašnji vojni kompleks bio je najskuplji projekat bivše Jugoslavije i jedna od najvećih podzemnih vojnih baza u Evropi, a gradio se punih 13 godina. Gradnja je započela 1955, a završena je 1968. godine, od kada ga je koristila Jugoslovenska narodna armija. Grandiozni podzemni kompleksi su izgrađeni u utrobi Plješevice, a veći dio tunela i prostorija uništen je i zarušen početkom rata u Jugoslaviji, kada je aerodrom napušten.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije