Objavljen tender za glavni projekat

Nastavak aktivnosti: Pogledajte kako će izgledati nova zgrada Soda So u Tuzli

21.03.2023. 10:33 / Izvor: Akta.ba

Nastavljaju se aktivnosti na rekonstrukciji zgrade Soda so u Tuzli u kojoj je bilo sjedište Vlade Tuzlanskog kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na rekonstrukciji zgrade Soda so u Tuzli u kojoj je bilo sjedište Vlade Tuzlanskog kantona.

Nakon što se putem javnog konkursa dobilo idejno rješenje rekonstrukcije i adaptacije, sada je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK objavilo javni poziv za izradu glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje objekta Soda so Tuzla.

Procijenjena vrijednost nabavke iznos 59.829 KM bez PDV-a, a planirano je zaključivanje ugovora na 4 mjeseca.

Podsjećamo po objavljenom konkursu urađeno je idejno rješenje rekonstrukcije i adaptacije "Zgrade Soda so" u ulici Slatina 2 u Tuzli krajem 2021. godine.

soda so

Prema tom rješenju administrativni objekat je zadržan u postojećim horizontalnim gabaritima (35,15 x 11,42 m), s tim što je u nivou od drugog do dvanaestog sprata proširen sa južne strane u širini jednog rastera (3,25 m) i sa istočne strane u širini od 1,90 m. Vertikalni gabarit je povećan za jednu etažu. Projektovan je dvanaesti sprat neto površine 301 m2. Projektovana neto površina cijelog objekta je 4.384 m2.

"Kancelarijski prostor je prilagođen radu administracije, a za potrebe Vlade Tuzlanskog kantona. Ukupno je obezbjeđen prostor za smještaj oko 280 uposlenika. Planirani su i prateći sadržaji neophodni za funkcionisanje državnih institucija. Na etaži podruma planirana je arhiva sa prostorima ostave za potrebe održavanja objekta. Etaža prizemlja je “javni servis” sa dominantnim dijleom prijema i usluživanja stranaka", opisano je u dokumentaciji.

soda so

Od prvog do dvanaestog sprata definisani su prostori administracije sa kancelarijama, horizontalnim i vertikalnim komunikacijama, sanitarnim čvorovima. Kancelarijski prostori su riješeni optimalno, s tim što postoji mogućnost dodatnih radnih prostora u većim kancelarijama sa drugačijom dispozicijom namještaja.

"Da bi se objekat doveo u funkcionalno stanje potrebno je uraditi cjelovit razvod svih instalacija u objektu (elektroinstalacije,vodovod, kanalizacija, centralno grijanje, instalacije slabe struje", ističe se u idejnom projektu.

soda so

Nedavno je i Vlada TK upoznala javnost sa informacijom o toku pripreme prijedloga projekta javno – privatnog partnerstva "Rekonstrukcija i adaptacija Zgrade Vlade Tuzlanskog kantona", te, zbog neizvjesne dužine trajanja postupka, odustala od rješavanja pitanja rekonstrukcije i adaptacije poslovne zgrade Vlade Tuzlanskog kantona po ovom principu.

"Zbog navedenog, projekat rekonstrukcije zgrade Soda – So nastaviti će se po klasičnim modelima u vlastitoj režiji, a za nosioca daljih aktivnosti određuje se Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice", navedeno je u odluci Vlade.

U augustu prošle godine, u cilju rekonstrukcije i obnove zgrade poslovne zgrade Vlade Tuzlanskog kantona (zgrada "Soda-So") u Tuzli, Vlada je odobrila i 350.000,00 KM sa pozicije Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava na ime kupovine građevinskog zemljišta neophodnog za realizaciju projekta rekonstrukcije.

Ukupna vrijednost sanacije zgrade je dva do dva i pol miliona KM prema prvim procjenama. Nakon obnove, zgrada će ponovo služiti kao sjedište Vlade TK i više njenih ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije