U planu brojni projekti

Auto-kamp i motel šansa za procvat turizma u opštini Jezero

24.03.2023. 08:20 / Izvor: Glas Srpske
Opština jezero

Opština Jezero od davnina je bilo mjesto svojevrsne ljepote u kojem je svoje utočište nalazila i drevna kraljica Teuta.

Opština Jezero od davnina je bilo mjesto svojevrsne ljepote u kojem je svoje utočište nalazila i drevna kraljica Teuta. Kako bi ovaj kraj, koji je priroda bogato nagradila oslikavši ga najljepšim nijansama, postao raj za odmor u planu su brojni projekti. Oni imaju cilj da masovnije privuku goste iz zemlje i svijeta. 

Iako po površini mala, ova opština koja je smještena na jugozapadu Republike Srpske, turistima nudi avanturu na svakom ćošku, ali i izobilje mira za sve one čija duša to traži. Ugnijezdilo se na raskrsnici između Šipova, Mrkonjić Grada i Jajca, na samom ušću rijeke Plive u istoimeno jezero, a čist vazduh, rafting, flajfišing, planinarenje, kajak, rafting i kanu, paraglajding, lov i ribolov, te vrhunska domaća gastro ponuda kombinovana sa seoskim i kreativnim turizmom samo su dio potencijala zahvaljujući kojima uz sistemski, planski i dugoročni pristup Jezero može postati pravi mali turistički raj na zemlji.

Tvrdi to načelnica ove opštine Snežana Ružičić, koja za “Glas” govori o projektima uz pomoć kojih planiraju poboljšati turističke potencijale.

"Izgradnja auto-kampa je prvi i već tražimo sredstva za finansiranje istog. U toku su i pregovori s investitorom za gradnju motela kako bi se povećali smještajni kapaciteti koji nisu na zavidnom nivou, jer trenutno imamo nekoliko registrovanih seoskih domaćinstava s ukupno pedesetak kreveta. Jedan od, takođe, zanimljivih i turistički atraktivnih projekata jeste “Izvori kraljice Teute”, koji je u fazi izrade i za čiju realizaciju tražimo investitore", navela je Ružičićeva i dodala da planiraju izgraditi bungalove i turistički kompleks na jezeru Đol, obogatiti ugostiteljsku ponudu ali i razviti lovni turizam.

Ružičićeva navodi da je u planu i pokretanje agrarnog turizma, proizvodnja organske hrane, otvaranje turističkog info-biroa, ali i moguća izgradnja kompleksa za kožne bolesti na jezeru Đol, koje je prepoznatljivo po svojoj ljekovitosti.

"Jedan od značajnijih projekata koji će biti dugoročan jeste otkupljivanje napuštenih gazdinstava na selu koje bi dodijelili mladim bračnim parovima", istakla je ona.

Lani su imali primjetan rast broja posjetilaca u odnosu na prethodne godine, kako domaćih tako i stranih, a ozbiljna prepreka daljem razvoju, prema riječima Ružičićeve je nepostojanje turističke organizacije.

"Rad organizacije iziskuje troškove s kojima sada, kao mala i izrazito nerazvijena opština, nismo u mogućnosti da se izborimo. Samim tim onemogućen nam je uvid u broj ostvarenih boravišnih prijava i taksi turista. Nastojimo se organizovati unutar opštinskih službi kako bi bar djelimično odgovorili zahtjevima posebno tokom ljeta kada je broj gostiju u porastu. Cilj nam je pronaći novac za finansiranje turističke organizacije koja bi u značajnoj mjeri uticala na razvoj turizma i pružanje usluga", kategorična je Ružičićeva.

Načelnica ove male opštine, koja je dom za oko 1.100 stanovnika, kaže da im je neophodna podrška resornog ministarstva i Turističke organizacije RS kako bi Jezero bilo prepoznatljivije na turističkoj mapi.

"Naša opština trebalo bi da bude uvrštena u Strategiju razvoja turizma Republike Srpske kao jedna od prioritetnih destinacija netaknute prirode. Razloga za takav poduhvat je mnogo jer osim zelenila, predivnih predjela i obilja vodenih tokova, ovaj kraj je jedno od najvećih staništa štiglića u Evropi, a kod nas raste i rijetka biljka iđirot", kaže Ružičićeva.

Zlato i Mars

Snežana Ružičić kaže da su se kao posebne teme na polju promocije Jezera, razvoja turizma i privlačenja gostiju posljednjih godina izdvojili događaji Krater Jezero na Marsu i nedavna priča o “zlatnoj groznici”.

"Oba događaja su i te kako zainteresovala javnost i omogućila da se za našu opštinu čuje i izvan granica Republike Srpske. Čuvši za ove vijesti, sigurna sam da su mnogi ljudi iz znatiželje pogledali gdje se Jezero nalazi", rekla je Ružičićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije