NOVI PROJEKTI

Kanton Sarajevo planira izgradnju tri žičare, nove autobuse i parking "park&ride"

25.04.2023. 16:53 / Izvor: Akta.ba
ebrd sastanak

Ministar Šteta razgovarao s predstavnicima EBRD-a o novim projektima u Kantonu Sarajevu, tri žičare jedna od tema.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta održao je sastanak s predstavnicima EBRD-a na kojem je razgovarano o novim projektima saobraćajne infrastrukture u Kantonu Sarajevo.  

Na sastanku su predstavljene ideje o vertikalnom prevozu, nabavci novih minibusa i autobusa, te o projektu park&ride. 

"Izgradnja žičara koje će povezati Hrasnicu i Igman, Pionirsku Dolinu i Barice, te Vratnik i Bistrik bile su, između ostalog, tema sastanka. Funkcija svake od ovih žičara je različita, ali u svakom slučaju krajnji cilj je bolja povezanost lokacija, brži saobraćaj i kvalitetan novi prevoz", istakao je ministar Šteta.  

U narednom periodu, podrškom EBRD-a, bit će napravljeni prvi koraci za izradu studije isplativosti za njihovu izgradnju.  

Razgovarano je i o nabavci novih minibusa i autobusa koji su neophodni za još kvalitetnije obavljanje javnog prevoza, posebno u padinskim dijelovima našeg kantona.  

"Situacija koju imamo sada je znatno bolja u odnosu na neke ranije godine kada je u pitanju javni prevoz, međutim, imamo još mnogo posla i u nabavci vozila i u izgradnji infrastrukture, kako bi se slika Sarajeva u potpunosti promijenila", dodao je ministar Šteta.  

Predstavnicima EBRD-a predstavljena je i ideja o park&ride projekta sa predloženim lokacijama besplatnih parkinga, nakon kojih bi se građani usmjeravali na korištenje najbližeg javnog prevoza. 

U narednom periodu Ministarstvo saobraćaja će pokrenuti sve procese koji su neophodni za početak proceduralnih aktivnosti za navedene projekte. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije