Ljepši i uređeniji prostor

Nova rasvjeta obasjaće zidine Kastela

17.05.2023. 08:25 / Izvor: Glas Srpske
Kastel

Tvrđava Kastel biće osvijetljena, a Gradska uprava raspisala je tender za izbor izvođača ovih radova.

Tvrđava Kastel biće osvijetljena, a Gradska uprava raspisala je tender za izbor izvođača ovih radova.

Kazao je to juče gradonačelnik Draško Stanivuković te najavio da će novim osvjetljenjem ovo značajno kulturno-istorijsko zdanje zasijati u punom sjaju.

"Dobićemo ljepši i uređeniji prostor tvrđave u kojem će naši sugrađani moći uživati i u večernjim časovima", poručio je Stanivuković.

On je najavio da se uporedo pripremaju i projekti za nastavak rekonstrukcije Kastela. Kako je kazao, cilj je da se očuva najstariji gradski simbol koji je i jedna od glavnih turističkih atrakcija, ali i prostor za organizaciju brojnih manifestacija.

"Projekat će biti izveden u dvije faze, u prvoj fazi će se izvoditi rasvjeta uglavnom izvan tvrđave, a u drugoj fazi unutar nje", pojasnio je Stanivuković.

Obnova Kastela traje godinama, a jedan od razloga zašto se stalo jeste nedostatak novca. Sanacija tvrđave počela je u aprilu 2013. godine, a bila je povjerena preduzeću “Porobić” iz Trebinja, čiji su radnici nekoliko mjeseci pripremali zahtjevan proces rekonstrukcije, a svi radovi obavljali su se uz nadzor stručnjaka i uz konsultacije Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske i arheologa.

Iz Zavoda su rekli za “Glas Srpske” da je projektom Kastel podijeljen na devet cjelina, a do sada su obnovljeni dijelovi dvije cjeline.

"Rekonstruisan je dio južnog i istočnog bedema, kula pet, Kamena kuća, kule tri i četiri te pripadajući bedemi. Iz IPA fondova obezbijeđena su oko četiri miliona evra", rekli su iz Zavoda te naveli da je ranije, još 1999. godine, rekonstruisana ulazna kula.  

Kako ističu, postoji projekat obnove tvrđave, ali i da je moguće da dijelove projekta treba revidovati te da o nastavku radova Zavod nema informacije. 

Jedan od razloga koji koči dalju obnovu jeste nedostatak sredstava. 

"Prema projektu, vrijednost obnove je oko 50 miliona KM, ali u međuvremenu su cijene promijenjene i bez revizije dokumentacije ne može se precizirati tačan iznos", dodaju iz Zavoda.

Raniji planovi

Prema ranijim informacijama, sanacija Kastela je trebalo da bude završena u roku od dvije godine, odnosno još prije devet godina. Takođe, prema ranijem idejnom rješenju, u okviru rekonstrukcije tvrđave trebalo je da bude sagrađen hotel s pratećim sadržajima, u artiljerijskoj kasarni. Pored hotela, planirano je da bude sagrađen i kulturni centar s ljetnom pozornicom, uslužni i turističko-informativni centar, gradski vrt, javna garaža, sportsko-rekreativni centar te da se uredi obala Vrbasa uz tvrđavu i muzej.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije