NAJAVIO MINISTAR IZ SRBIJE

Za dvije godine dva auto-puta i dvije brze ceste Beograd-Sarajevo

12.06.2023. 12:36 / Izvor: N1
INFRASTRUKTURA

Ministar komunikacija i transporta u Vijeću ministara Edin Forto sastao se danas u Sarajevu sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goranom Vesićem gdje su razgovarali o ubrzavanju realizacije projekta izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd.

Ministar komunikacija i transporta u Vijeću ministara Edin Forto sastao se danas u Sarajevu sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goranom Vesićem gdje su razgovarali o ubrzavanju realizacije projekta izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd. Kako su najavili i obećali, za dvije godina mogu se očekivati dva auto-puta i dvije brze ceste Beograd-Sarajevo, kao i rekonstrukcija željezničke pruge između ova dva grada, ali i obnova nekoliko mostova.

U narednih nekoliko godina, najavio je Vesić, Srbija i BiH će biti povezani sa dva auto-puta i sa dvije brze ceste.

"Prvi nas auto-put je Beograd-Sarajevo. Mi ćemo završiti od Sremske Rače do Kuzmina. To će biti pušteno u 2025. kada bude završen dio auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine. Taj dio auto-puta radi Republika Srpska, a mi ćemo ga finansirati. Vrijeme je da Beograd i Sarajevo budu povezani auto-putem", rekao je Vesić.

Trenutno se radi auto-put Ruma-Šabac i brza saobraćajnica Šabac-Loznica, koja će biti  veza sa graničnim prelazom Šepak.

Rekonstrukcija željezničke pruge

Također, Vesić je podsjetio da se trenutno radi i auto-put u Požegi, koji kreće prema BiH, odnosno prema Višegradu.

"Mi želimo da rekonstruišemo željeznice i prugu Beograd-Sarajevo. Ona kroz Srbiju ide do Zvornika i mi smo tu rekonstrukciju pruga kandidovali kod Evropske Unije. Sada je ideja da Srbija i BiH zajedno se prijave kod Evropske Unije za rekonstrukcije pruge Beograd-Sarajevo. Zajednički da tražimo grant i vjerujem da ćemo biti uspješniji", istaknuo je Vesić.

Na sastanku je razgovarano i o šest mostova između BiH i Srbije.

"Dva smo mosta rekonstruisali, ostala su još četiri. Tražit ćemo novac od Evropske unije za rekonstrukciju željezničkih i drumskih mostova", rekao je Vesić.

Najavio je i da Srbija i BiH će biti prve u Evropi koje uvode e-transportni list, a to znači da će se moći razmjenjivati podaci o sadržaju transportnih listova. Biće dovoljno da se skenira samo bar kod, bez ikakvih drugih procedura.

"Razgovarali smo i da integrišemo tagove za električnu naplatu naših putarina. To znači da ćete sa srpskim tagom moći da putujete kroz auto-puteve kroz BiH tako što će taj tag biti povezan sa platnom karticom, kao i sa bh. tagovima da putujete kroz Srbiju i to je sigurno veliko olakšanje ko koristi automobile", poručio je Vesić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije